Les esquerres alternatives aborden el debat de les candidatures rupturistes
El programa de debats La Llamborda arriba a la seva tretzena edició amb un programa especial sota el títol “Catalunya on vas?”, que ha volgut debatre sobre el futur polític amb veus de l'esquerra alternativa que no tenen espai habitualment en els grans mitjans de comunicació. Amb aquesta emissió s'ha estrenat també l'espai audiovisual L'Alternativa TV.
El debat, moderat per Irene Peiró, s’ha fet a l’ateneu L’Harmonia, al barri de Sant Andreu,i hi ha participat Teresa Forcades (Procés Constituent), Albano Dante (Cafè amb Llet), Pere Rusiñol (Alternativas Económicas, Mongolia i el diario.es), Celestino Sánchez (Iaioflautas), Nuni Comerma (Crida Constituent) i Maria Rovira (Trobada Popular Municipalista).
Bona part del debat s’ha centrat en el debat sobre les diferents candidatures de l’òrbita de l’esquerra que es presentaran a les properes eleccions municipals. L’absència per malaltia de Gerardo Pisarello, de Guanyem Barcelona, ha fet perdre una veu que es considerava fonamental en aquest debat, tot i que alguns simpatitzants d’aquesta candidatura hi han pogut dir la seva a través de les xarxes socials. El periodista Pere Rusiñol ha afirmat que la trajectòria personal d’Ada Colau, candidata de Guanyem Barcelona a l’alcaldia, la converteix en la millor aposta de l’esquerra en aquests comicis.
Nuni Comerma ha matisat que els millors polítics no poden fer res si no tenen la majoria de la gent darrere seu, i Maria Rovira ha dit que “cal passar dels lideratges personals als lideratges col·lectius”. La necessitat d’aconseguir majories suficients per governar ha estat destacada per Teresa Forcades i Pere Rusiñol mentre que Celestino Sánchez s’ha mostrat escèptic amb les candidatures on participen els partits d’esquerres tradicionals. Albano Dante ha mostrat la seva estranyesa per la negativa de les CUP a participar en una candidatura on hi estigui ICV i, en canvi, s’avingués a pactar amb CiU la consulta del 9N.
Pere Rusiñol ha recordat que el PP ha modificat la legislació per treure competències als ajuntaments però Teresa Forcades ha fet una crida a la necessitat d’ocupar parcel·les de poder per gestionar-los a favor dels interessos dels més febles, malgrat aquestes limitacions. La dirigent del Procés Constituent ha recordat que una candidatura alternativa, sorgida quasi del no res, va fer-se amb l’alcaldia de la capital d’Islàndia, Reykjavík, i que, malgrat no disposar de tècnics especialitzats, va donar un clar gir social a la gestió de la ciutat.
En el debat també hi ha intervingut ciutadanes i ciutadans que l’han seguit des del plató i han manifestat les seves opinions i formulat preguntes als sis convidats.
Ressò i continuïtat
L’estrena de L’AlternativaTV ha tingut un molt bon ressò a les xarxes socials. El programa ha consistit en una tertúlia en la qual s’han inserit vídeos amb intervencions dels participants en els dotze debats que fins ara ha fet La Llamborda. En alguns moments de la seva emissió, entre les 19 i les 21:30 hores d’aquest diumenge 8 de febrer, #CatalunyaOnVas s’ha situat com a tercer “trending topic” a Barcelona.
El següent debat de “L’Alternativa TV” tindrà lloc el proper dimarts, es farà a la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i tractarà sobre “I després de Syriza, què?”. El moderarà Frederic Pahisa i hi participaran Andreu Missé, director de “Alternativas Económicas”, Joan Herrera, coordinador nacional d’ICV, Sofia Tipaldou, politòloga grega que està fent un doctorat a la UAB i Pablo Cotarelo, de l’Observatori del Deute en la Globalització.
Aquest debat inaugurarà les tertúlies quinzenals que es faran amb el nom de “L’Alternativa” i que seran emesos pel canal de televisió de la UAB i els portals de les entitats i mitjans implicats en aquesta iniciativa. A més de La Llamborda, formen aquesta Plataforma l'associació Sicom.cat, Solidaritat i Comunicació, la cooperativa que edita Alternativas Económicas, la Fundació Periodisme Plural (Catalunyaplural.cat/eldiario.es i El Diari de l'Educació), la revista Mongolia. La iniciativa compta amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i la implicació del col·lectiu d'estudiants La Columna (Lacolumna.cat).