Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

40 famílies que temen quedar-se al carrer (una altra vegada)

Una veïna observa el pati interior del bloc on viuen les 40 famílies reallotjades / Enric Català

João França

Sabadell —

“No sabem si els Mossos picaran a la porta en qualsevol moment i haurem de sortir corrents. ¿I què faré si tot el que tinc és aquí?”, Es pregunta la Tamara. Viu en un bloc ocupat fa un any per la PAH a Sabadell per reallotjar 40 famílies que s'havien quedat al carrer i sobre el qual ara penja una ordre de desallotjament que es podria fer efectiva en qualsevol moment.

Només en aquest bloc la PAH ha donat recer a 146 persones, de les quals 58 menors i 6 embarassades, entre elles la Tamara, que ha pintat el nadó que porta dins a la seva samarreta verd. “Jo pateixo perquè ella té por i llavors el nen també pateix”, apunta el Juan, el seu company.

Altres s'ho prenen d'una altra manera. “Jo no tinc por, perquè sense sostre no ens quedarem. Si ens treuen d'aquí anirem a un altre, però a un pis dels bancs, que són els que ens treuen les cases”, diu un altre Juan, que viu a la planta baixa amb la seva dona i els seus dos fills.

És una altra víctima de la crisi. “Ens guanyàvem bé la vida, la meva dona i jo érem mileuristes i vam decidir hipotecar la casa per obrir un restaurant el 2007. El primer any va anar bé, però al segon ja només fèiem quatre euros al dia i no hi havia manera de mantenir el bar ni de pagar la hipoteca”, recorda. La solució que van trobar va ser anar-se'n a una casa en un terreny que tenia amb els seus germans al barri de Torre Romeu, una casa aïllada sense llum ni aigua, que buscaven en una font.

“Vam descobrir la PAH quan vam anar al Santander a pagar una factura, i ens vam informar i vam començar a participar”. Finalment, el banc li va concedir la dació en pagament i es va quedar el pis hipotecat i la seva part del terreny de Torre Romeu. “Com que encara cobrava una mica d'atur no vaig voler venir aquí perquè podia pagar un lloguer, però fa dos mesos que ja no i vam venir al bloc”, explica el Juan.

Diverses ocupacions

La Tamara i el Juan, els veïns del segon, vivien de lloguer, fins que ell es va quedar a l'atur i no van poder seguir pagant. “Com el pis era d'un propietari particular, no li volíem deixar aquest deute, i vam decidir ocupar un pis pel nostre propi compte al març de 2013”, explica. No obstant això, la policia va enxampar al Juan i a un grup de persones que l'ajudaven i van passar una nit detinguts. Ho van tornar a intentar una altra vegada més sense èxit. “Llavors ella estava embarassada i els Mossos van entrar de males maneres trencant la porta, i ella de l'ensurt va perdre el nadó”, recorda el Juan.

“Anàvem a intentar ocupar per tercera vegada, però portàvem un any amb la PAH i ens van dir que no ho féssim sols, que vinguéssim aquí”, diu. Ara torna a tenir feina des de fa dos mesos. Treballa a mitja jornada en un Burger King i cobra menys de 400 euros al mes, així que si els fan fora, diu, no podrien pagar un lloguer.

Un servei social

Són 40 famílies que han acabat acollides per la PAH perquè no tenien més alternatives. “Estem suplint les mancances de l'administració, que és qui hauria de donar la resposta que estem donant amb l'Obra Social”, afirma Albert Jiménez de la PAH de Sabadell.

“Amb la de pisos buits que hi ha a Catalunya, la Generalitat o el govern de l'Estat haurien d'haver creat un parc d'habitatge públic”, afegeix. És especialment crític amb el fet que el bloc de Sabadell pertanyi a la Sareb, el “banc dolent”. “És una entitat que pertany en un 40% a l'Estat, no té sentit que no s'usi per solucionar el problema”.

“Ens sembla tan absurd que puguin desallotjar un edifici amb 148 persones que ni ens hem plantat aquesta situació, però està clar que no sortirem pel nostre propi peu”, diu Jímenez sobre el desallotjament.

Des de l'ajuntament, la tinent d'alcalde Marta Farrés assegura que aquestes famílies no es quedaran al carrer si es dóna el cas. “Buscaríem una mesura d'emergència, però en el que treballem és en paralitzar el desallotjament”, afegeix. Explica que el consistori està intervenint a través de serveis socials per enviar informes sobre la situació de les famílies a la fiscalia i al jutjat i sol·licitar la paralització.

Confiança en la solidaritat

Mentrestant, en el bloc, els veïns confien en la solidaritat. Juan, el del segon, recorda quan van anar a Salt a paralitzar el desallotjament del bloc ocupat per la PAH en aquesta població gironina. Els veïns del bloc de Sabadell es van presentar en massa per mostrar la seva solidaritat.

“Aquí sé que si em falta alguna cosa algú m'ajudarà, perquè estem tots en la mateixa situació”, diu la Paqui, que viu amb el seu marit, Damián, i el seu fill d'un any. “Aquí no som només companys, som un gran família”, afegeix el Damián.

Etiquetas
stats