Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un miler de funcionaris reclama la paga extra i l'aturada de les retallades a les portes de la Generalitat

Un miler de funcionaris protesta a les portes de la Generalitat contra la retallada de la paga extra.

Pau Rodríguez

Barcelona —

Els treballadors públics catalans han ocupat aquesta tarda la plaça Sant Jaume de Barcelona per expressar la seva indignació davant la reducció de salaris que el Govern preveu aplicar-los aquest 2013, com ja ho va fer el curs anterior. L'ajust pactat CiU i ERC la setmana passada i que suposaran la retirada d'una paga extra aquest 2013, igual com va passar l'any passat, ha estat la gota que ha fet vessar el got entre els empleats públics, que ja porten més de dos anys lidiant amb rebaixes del sou, augments de la jornada laboral i empitjoraments de les condicions de feina.

Han estat prop de mil treballadors públics, agrupats a l'entorn de la Plataforma Unitària Sindical -que agrupa els principals sindicats catalans-, els que han protestat a les portes del Palau de la Generalitat, entre crits de “sí que es pot!” i “prou retallades”. La concentració ha comptat amb els representants dels principals formacions sindicals, que han aprofitat la notícia d'última hora sobre la flexibilització del límit del dèficit anunciada pel ministre d'Hisenda per demanar al Govern que, ara que té una mica més de marge, eviti tocar el sou dels funcionaris. Per Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, això “és el primer que hauria de fer el Govern”.

Alguns representants dels manifestants han aconseguit entrar al Palau de la Generalitat per trobar-se amb el cap de gabinet de la conselleria de Presidència, amb qui han mantingut una breu reunió, però en sortir-ne han denunciat que la Generalitat no està disposada a negociar. De fet, aquesta és una de les principals queixes dels sindicats, que asseguren que tot i convocar la Taula de la Funció Pública, el Govern en cap moment ha estat disposat a cedir en les seves mesures.

Xavier Casas, representant d'UGT entre els empleats de la Generalitat, ha ressaltat que aquestes mesures són un “corralito” aplicat a les nòmines del treballadors públics catalans. “Gairebé preferiríem ser xipriotes, perquè ells pateixen una retallada sobre l'estalvi, però a nosaltres ens rebaixen el sou abans no poguem estalviar!”, ha protestat.

A la concentració eren majoria els sectors de la sanitat i l'educació, dos dels pilars del servei públic a Catalunya. “Jo en els últims anys he perdut el 35% del meu poder adquisitiu”, s'exclamava Antoni Igual, mestre d'un centre públic a Sant Cugat del Vallès, que a més del 10% de la retallada del seu salari compta el fet que no s'hagi acualitzat l'IPC i les pujades d'impostos. Igual ha volgut anar més enllà de la queixa per l'augment de les ràtios o de les hores lectives dels mestres, i ha assenyalat l'eliminació gairebé total de la formació per a mestres com una de les retallades que més el preocupen. “Com representa que hem de millorar el sistema educatiu si el professorat no té accés a la formació continuada?”, es preguntava.

Per la seva banda, Mari Carmen Ruiz es queixava juntament amb totes les seves companyes infermeres de Can Ruti que el seu volum de feina i d'estrès ha augmentat, “i molt”, en els darrers anys. Precisament a Can Ruti, l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, fa uns dies els seus treballadors van iniciar-hi una acampada per protestar per les seves condicions laborals i la afectació sobre els pacients. “Els pacients som tots, i per això tothom hauria de venir a aquestes protestes, perquè ens hi va la vida”, proclamava Ruiz.

La concentració ha acabat amb el recordatori d'un acte que se celebrava poc després en memòria de les víctimes de la guerra d'Iraq. Així, la protesta s'ha dissolt al crit de “no a la guerra”.

Etiquetas
stats