L'afusellament i el mural de la discòrdia, còctel explosiu per als mitjans (però no per a Cardedeu)
Un grup d'una quinzena d'homes, vestits i armats tal com una partida Carlina Tradicionalista que va entrar a Cardedeu el 1873, s'atura el 17 d'agost passat a l'avinguda Rei en Jaume. Es col·loquen en formació i disparen a l'aire els seus trabucs. Aquelles salves, segons el diari La Razón i el regidor del PP que vivia al davant de l'acció, representen l'execució del PP per part dels independentistes. Pels trabucaires, va ser una despertada en un circuit habitual cada any que consisteix en despertar a la gent un matí de Festa Major. Per molts dels veïns, ha estat un episodi tret de context pels mitjans de comunicació que, tanmateix, forma part d'un enfrontament que ve de lluny entre el regidor popular, Jaime Gelada, i alguns col·lectius independentistes d'aquesta localitat de 17.000 habitants.
Dies després de la denúncia de Gelada pel “simulacre d'afusellament”, que ahir el PP va traslladar també a la Fiscalia per “intimidació” i “amenaces”, Cardedeu ha centrat les mirades dels mitjans de comunicació. “Potser ha estat un incident lamentable, però és que aquell dia a la plaça del poble van fer la mateixa representació”, explica la Pilar, que regenta un quiosc al centre. “Ja fa anys que la colla surt a fer les despertades per Festa Major, va ser la portada de La Razón la que va encendre la polèmica”, explica la Pilar.
Els ànims a Cardedeu estan lluny de la crispació, tampoc de la divisió, i regna l'escepticisme. Uns quants veïns comparteixen l'opinió del comunicat de l'Ajuntament, que lamenta l’actuació dels trabucaires, amb la que consideren que donen motius perquè Gelada “actués desmesuradament contra ells, així com també els mitjans estatals poc amics de Catalunya”. També hi ha qui prefereix no opinar.
En els últims dies, el càrrec del PP ha afirmat en diverses ocasions haver-se sentit “executat, assetjat, assenyalat i acusat a casa meva” i ha lamentat que els trabucaires passessin per sota casa seva “cantant l’himne del Partit Popular”. En aquest cas, la colla ha admès que algun dels membres sí que el podria haver entonat.
Però d’altra banda, Manel Álvarez, representant de la Colla dels Trabucaires i present durant els fets, lamenta que “Gelada veu elefants en una platja” i que “treu les coses de context per utilitzar-les com a instrument polític”. Álvarez avisa que “si té problemes personals amb algun membre de la colla, que la denúncia la interposi contra ells, però que no impliqui una colla de Festa Major” i reclama que “les despertades s’entenguin com un acte festiu sense matisació reivindicativa, ideològica, partidista o identitària”. Entre els membres de la Colla de Trabucaires hi ha algun militant de la CUP i d'ERC -fins i tot hi ha un exregidor republicà.
Un mural independentista, als inicis
L'episodi del suposat simulacre d'afusellament té els seus inicis en un prolongat conflicte entre Gelada i el col·lectiu independentista Maulets. Dos dels membres de la colla dels trabucaires són integrants d’aquesta organització juvenil i responsables d’un mural –una estelada– dibuixat a l’entrada del municipi. Un d’ells assegura a Catalunya Plural que “el vam pintar farà prop de 15 anys i des d’aleshores l’hem anat repassant”.
L’any passat, quan el PP formava part del govern municipal al costat de CiU, Gelada ja va denunciar els dos trabucaires que pertanyien als Maulets, i el jutge va imposar-los una multa de 7.500 euros –el que costaria repintar la paret. Els dos joves han presentat un recurs que ha estat acceptat fa pocs mesos i han fet una campanya popular a través de la qual han recollit pràcticament 9.000 euros.
Paral·lelament, el pacte de Govern entre CiU i el PP va trencar-se el novembre del 2013 perquè aquests no podien menystenir qüestions identitàries com és el cas del mural independentista.
PSC espera que s'esclareixi; CiU i ERC relativitzen
La irrupció als mitjans de comunicació de l'acció dels trabucaires de Cardedeu davant la residència del regidor del PP ha obligat els principals partits polítics, més enllà del PP, posicionar-se sobre els fets. Els sobiranistes CiU i ERC han tret ferro a l'assumpte, mentre que el PSC ha assegurat que si es demostra que els trabucaires tenien intencions amenaçadores, faran pública la seva condemna als fets.
“Crec que a vegades hi ha coses que prenen una dimensió que no correspon, i que es deu potser a que estem a l'estiu i hi ha més tranquilitat”, apuntava la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté. Com ella, Alfred Bosch (diputat al Congrés d'ERC) considerava que les despertades són una pràctica habitual dels trabucaires en festes majors, i que el succés ha aparegut sobredimensionat.
Més precabut ha estat el PSC, que condemnarà “sense pal·liatius” el suposat simulacre de afusellament sempre que es demostri la “mala intenció” dels seus protagonistes. Esther Niubó, portaveu socialista, ha subratllat que si queda provat que ha estat un acte violent rebrà el rebuig del PSC, “fet que es desconeix per ara”.
Altres polítics, com l'eurodiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta, han estat menys prudents. “Els afusellaments simbòlics precedeixen els reals”, va deixar anar al seu compte de Twitter poc després que es publiqués la notícia.