Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat assegura per carta als malalts d’hepatitis C que tindran accés als medicaments que necessitin

Activistes internacionals van denunciar a l’Hospital del Mar el cost dels tractaments contra l’hepatitis C. /ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges

L’Oficina del President i Coordinació Interdepartamental de la Generalitat va enviar, dijous, una carta a la Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C, en la qual s’assegura que “el Servei Català de la Salut continuarà garantint que totes les persones que necessitin tractament per a l’hepatitis C disposin dels fàrmacs més adequats a la seva situació clínica”. En la carta, signada pel director d’aquesta Oficina, Joan Vidal de Ciurana, s’afirma que “en aquests moments, a Catalunya tots els medicaments indicats per a l’hepatitis C que tenen preu i finançament del Sistema Nacional de Salut estan disponibles al Catàleg de Productes Farmacèutics del CatSalut i, per tant, els metges especialistes poden prescriure’ls d’acord amb el criteri i consens clínic”. Aquesta carta respon l’escrit que va adreçar al president de la Generalitat, el passat 10 de gener, la delegada a Catalunya de la Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C, Deborah Ceballos.

La carta detalla que “l’any 2014, entre el gener i el novembre, 1.978 pacients amb hepatitis C han estat tractats farmacològicament a la xarxa sanitària pública de Catalunya” i que aquest tractament ha costat 22,1 milions d’euros, “finançats íntegrament pel Servei Català de la Salut”. D’aquests 1.978 pacients, només 393 van rebre el tractament amb els nous fàrmacs, que han demostrat un percentatge de curació superior al 90%: Simeprevir (174 pacients) i Sofosbuvir (219 pacients). Els laboratoris farmacèutics que comercialitzen aquests medicaments cobren quantitats elevadíssimes per cada tractament. No s’ha fet públic el cost exacte al qual les administracions públiques els paguen, però un tractament amb Sovaldi, el nom comercial amb què l’empresa Gilead comercialitza el Sofosbuvir, pot costar entre 25.000 i 40.000 euros per malalt. Com que normalment els tractaments han de combinar dos fàrmacs, aquest cost es pot enlairar fins els 80.000 euros per pacient.

El cost elevat dels tractaments contrasta amb l’aparent predisposició del departament de Salut a subministrar-los a tothom que els necessiti. El protocol que el departament que dirigeix Boi Ruiz ha enviat als hospitals indica que tenen dret a rebre els nous fàrmacs els pacients trasplantats de fetge, en llista d’espera per trasplantament, amb cirrosi hepàtica, amb contraindicacions per ser tractats amb interferó (medicament que s’usava fins ara per combatre la malaltia) o després d’haver fracassat d’altres pautes terapèutiques. També hi tindran dret els pacients en graus F2 i F3, que no són els més greus, dones en estat fèrtil i persones amb alt risc de contagi en funció de la seva situació social i professional, principalment personal sanitari. Als pressupostos de la Generalitat de 2015 no hi consta cap partida dedicada a fer front a aquesta despesa.

Deborah Ceballos lamenta que s’hagi tardat més d’un mes per contestar la seva carta i recorda Artur Mas que com a president de Catalunya ha de lluitar per la salut de tots els ciutadans. “Som vides humanes, no números”, diu la delegada a Catalunya de la Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C. Considera, a més, que s’hauria de donar el tractament a totes les persones que tenen el virus de l’hepatitis C “perquè ningú no continuï patint i empitjorant en les diferents situacions negatives que aquest provoca, tant orgàniques com psicològiques o socials”.

“Perquè no es pregunta als fills i familiars de molts afectats/infectats com duen aquesta situació i com l'estan patint?”, es demana.

Etiquetas
stats