La Generalitat avisa al Govern central que el control setmanal de despesa “no posa més dificultats per comprar urnes”
Resposta contundent de la Generalitat al control setmanal de la seva despesa anunciat aquest divendres per part del Govern espanyol. El secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, ha recordat a l'Executiu central que els preparatius per al referèndum segueixen en marxa. “No tenim més dificultats de les que teníem ahir per comprar urnes. Simplement, el Govern espanyol està fent més propaganda. La compra d'urnes està perfectament avalada. Tenim competències”, ha asseverat.
El número dos d'Oriol Junqueras a la conselleria d'Economia ha denunciat que l'augment de la vigilància de l'Executiu de Mariano Rajoy sobre els comptes catalans forma part d'una “campanya de la por” empresa per un Govern espanyol “irresponsable”.
La Comissió Delegada del Govern central per Assumptes Econòmics ha aprovat aquest divendres un acord pel qual obliga els càrrecs amb responsabilitat econòmica i financera de la Generalitat a informar setmanalment al ministeri d'Hisenda de les partides de despesa aprovades per la Generalitat. En cas d'incompliment, la Generalitat podria deixar de rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).
En el pla estrictament comptable, Aragonès ha recordat que el ministeri d'Hisenda ja controla la comptabilitat de la Generalitat de manera mensual des que el Govern es va acollir al FLA el 2012. “Ara el Govern central vol que es faci de forma setmanal i augmentant els certificats a més gent”, ha lamentat Aragonès.
En sis anys, la Generalitat ha rebut 60.337 milions d'euros en préstecs dels programes de rescat de l'Estat a les comunitats, el FLA, el Fons de Pagament a Proveïdors i el Fons Social. Pel 2017, el Govern ha demanat al FLA 7.340,5 milions.
Els préstecs de l'Estat no han sortit gratis al Govern. Accedir FLA implica la presentació periòdica d'un pla econòmic financer on Catalunya i cada autonomia acollida al fons detalla a Hisenda les mesures d'ingressos i despeses necessàries per complir amb els objectius de dèficit. Als plans d'ajust, a més de les privatitzacions i la venda d'actius, les comunitats han d'incloure mesures que permetin la reducció del sector públic autonòmic. En altres paraules, Hisenda dóna liquiditat a les comunitats per a reduir la seva autonomia.
“La Generalitat, de facto, està intervinguda des del 2012 amb l'inici del FLA”, ha dit Aragonès. Així mateix, Aragonès ha indicat que la “reputació” de les finances de Catalunya i de l'Estat està “entrecreuada”, és a dir, que els dos governs són responsables. “L'Estat és l'últim responsable, perquè l'Estat recapta”, ha afegit.
PSC i C's també critiquen el Govern central
D'altra banda, els dos partits catalans contraris a la independència amb més representació al Parlament també han criticat la mesura anunciada pel Govern central. La diputada del PSC Alícia Romero ha criticat l'“amenaça” del Govern espanyol a la Generalitat de condicionar el FLA a que la Generalitat li remeti cada setmana una garantia que no destina fons a l'organització del referèndum de l'1-O.
El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que “no està d'acord” amb que el Govern espanyol condicioni “els diners per millorar la vida de tots els catalans” a les actuacions de la Generalitat sobre el referèndum que pretenen convocar l'1 de octubre.