Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Gordó se suma a les tesis de Mas i defensa una Convergència on hi càpiguen no independentistes

L'exconseller de Justicia, Germà Gordó

elDiario.es Catalunya

Amb el congrés refundacional de Convergència a punt d'arribar, els sectors que aspiren a assumir el control del partit van mostrant les seves cartes. L'exconseller de Justícia i actual diputat de Junts pel Sí (JxSí), Germà Gordó, ha apostat per una nova Convergència on hi càpiguen militants no independentistes partidaris del dret a decidir.

D'aquesta manera, Gordó, representant de la vella guàrdia del partit, s'alinea amb les tesis de l'expresident Artur Mas, que ha assumit un paper protagonista en la nova etapa de la formació i sosté que Convergència s'ha de refundar com un partit “sobiranista més que com a independentista ”.

Reduir Convergència a un partit merament independentista, segons Gordó, seria “restar-li riquesa”. Aquest plantejament xoca amb el que expressava aquest mateix divendres pel líder de les joventuts de Convergència, que va apostar per definir el partit com a “independentista, sense matisos”.

En una entrevista amb l'agència Efe, Gordó ha apostat per definir la nova Convergència com un partit de “centre ampli” que enarbori la bandera del “sobiranisme”. Això passa, al seu parer, per no constrènyer en excés les fronteres ideològiques del partit per donar així cabuda a sensibilitats diverses, situades en la centralitat i unides al voltant del dret a decidir.

Aquest plantejament, ha destacat, no implica “recular” en l'aposta per un Estat independent: “Això no està renyit amb el fet que CDC, d'una manera majoritària, hagi decidit que vol la creació d'un Estat. Però si volem ser un partit obert, no ens podem encotillar definint com un partit independentista, hem d'anar més enllà”, ha afegit.

Tres sectors en lluita

Convergència celebrarà el seu congrés el primer cap de setmana de juny. La refundació del partit s'ha convertit en ineludible després de la confessió de l'herència oculta del seu fundador, Jordi Pujol, els casos de corrupció que assetgen el partit -començant pel fill de l'expresident i exsecretari general Oriol Pujol Ferrusola- i el declivi electoral de la formació, que va motivar la formació de la llista de Junts pel Sí.

Gordó és un dels tres noms que sonen per fer-se amb les regnes de la nova formació. Ell mateix, representant del sector democristià, es defineix com “una persona clarament centrista”. A favor seu té conèixer els secrets de la sala de màquines convergent i connectar amb el sector moderat que la nova formació vol atraure. Entre els seus punts febles està acumular gairebé dues dècades de càrrecs a la Generalitat.

El segon candidat que sona per liderar la nova Convergència és el conseller de Territori, Josep Rull, representant del sector més renovador proper a la socialdemocràcia i que, al contrari que Gordó, encarna el canvi generacional en el partit. L'últim de la terna és Jordi Turull, home fort de Convergència al Parlament la trajectòria a la Cambra és valorat per totes les sensibilitats en joc.

Gordó vol incompatibilitat de càrrecs

Gordó ha proposat un “règim d'incompatibilitats” que tingui en compte que “hi ha càrrecs del partit que són prou importants com per requerir dedicacions gairebé exclusives”.

“Si continués la figura del secretari general, no hauria de ser compatible amb ser membre del govern català, ja sigui el president o els directors generals, o amb ser president d'un grup parlamentari o alcalde d'un municipi de més de 100.000 habitants”, ha especificat. Els seus dos contrincants són, precisament, conseller (Rull) i president del grup parlamentari de JxSí (Turull).

Pel que fa al debat sobre les sigles, Gordó s'ha mostrat partidari de mantenir el nom de “Convergència”, perquè és “la marca amb la qual s'identifica una majoria de militants i bona part de l'electorat”, tot i que està obert a completar-la amb altres adjectius, tot i que ha evitat pronunciar-s'hi perquè “ara és moment de parlar dels valors, els principis ideològics i l'estructura” de la futura Convergència.

En aquest sentit, ha apuntat que no se sap encara quin serà el disseny de la direcció i s'ha mostrat “absolutament disponible” per assumir la responsabilitat que li “demani la gent” del partit: “No renuncio a res, ni tampoc opto a res ”, ha indicat.

Així mateix, ha apostat per proposar “canvis en l'estructura”, com l'elecció a través de primàries de “els principals càrrecs del partit i els candidats als principals càrrecs institucionals electius”. També ha defensat la “limitació de mandats, en el partit i en les institucions”, cosa que “pot afectar gent gran i gent jove que porta molts anys fent de diputat o regidor”.

Etiquetas
stats