El Govern intentarà mitigar la pujada del lloguer amb un índex de preus de referència
El Govern de Generalitat crearà un índex de referència del lloguer a Catalunya, abans fins i tot d'elaborar la llei d'arrendaments urbans (LAU), que no estarà a punt abans de nou mesos. L'índex de preus s'aprovarà per la via urgent mitjançant decret de l'Executiu, amb l'objectiu de pal·liar l'escalada de preus que està patint el lloguer, sobretot en grans ciutats com Barcelona.
Encara que JxSí ho va rebutjar al setembre passat, el Govern va obrir després la porta a la regulació de preus, després de la insistència de diversos grups socials com la PAH o la Plataforma per un Habitatge Digne (PHD), a més de l'ajuntament de Barcelona, principal ciutat afectada per l'augment de preus. L'Executiu fa temps que planteja una llei d'arrendaments amb aquests grups en una taula de treball, però finalment ha decidit aprovar l'índex abans que el text legal vegi la llum.
Segons el que s'ha explicat aquest dimarts per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, l'índex de preus de referència del Govern es calcularà d'acord amb elements objectius de l'habitatge, com la ciutat i zona en la qual es troba, el seu estat, la superfície disponible o la seva accessibilitat. Finalment, es proposarà un preu òptim segons aquestes característiques, que serà indicatiu tant per arrendadors com per arrendats i es recalcularà cada dos anys.
Aquest índex serà públic i s'obligarà els arrendadors, immobiliàries i portals web a informar els clients potencials de si l'habitatge es troba per sobre del preu de referència, una informació que també s'haurà d'indicar en el contracte.
El Govern, que reconeix no tenir competències respecte a la regulació del preu del lloguer, contempla aquest índex com una mesura que pot anar més enllà del fet informatiu. Segons l'executiu, aquesta relació de preus ha de servir també com a guia per al conjunt de les administracions, especialment les locals, amb l'objectiu que incentivin els lloguers justos amb les seves pròpies eines. Així, s'espera que els ajuntaments bonifiquin els preus baixos mitjançant l'IBI i prioritzant-los en l'obtenció d'ajuts. La Generalitat farà el mateix mitjançant els ajuts que gestiona, com els ajuts a la rehabilitació.
Aquesta serà la primera materialització de les propostes sorgides de la taula d'estudi sobre la LAU, que reuneix diversos actors polítics i socials del sector, i que aquest dimarts va dur a terme la seva última reunió. Amb l'aprovació del decret, Borràs ha considerat que el Govern podrà començar a modular els increments exagerats dels lloguers de Catalunya, així com donar “transparència al sector” i igualar els drets de propietaris i llogaters.
Després d'això, en uns nou mesos comptant des del present, el Govern preveu portar al Parlament la llei d'arrendaments urbans, on altres de les propostes sorgides de la taula de treball estaran contemplades. Entre les reclamacions dels grups es troba l'elaboració d'un registre de lloguers, amb l'objectiu d'identificar “males pràctiques en el lloguer”, també augmentar els períodes dels contractes, passant de contractes de tres anys més un de pròrroga a cinc anys més 3, o la recuperació del model de contractes de llarga durada.