Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

ICV accepta el tercer lloc a la llista de Guanyem i la retirada de Gomà pel bé de la confluència

Ricard Gomà, líder del Grup Municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona / Enric Català

Jordi Molina

Barcelona —

La pretesa confluència al voltant de Guanyem entra en una fase definitiva. ICV assumiria el tercer lloc en la llista definitiva que concorrerà a les eleccions per l’alcaldia de Barcelona. A més, el seu actual cap de files, Ricard Gomà, estaria disposat, finalment, a fer un pas enrere, criticat des de Guanyem i altres sectors pels seus anys a l'Ajuntament. Les dues decisions s’han acabat de ratificar aquest dilluns, segons fonts consultades per aquest mitjà, en un plenari de les agrupacions ecosocialistes, on tota la militància barcelonina ha pogut expressar la seva opinió.

L’Executiva de Barcelona va fer el passat dimecres el primer pas per desencallar una confluència que fa setmanes que hauria de ser una realitat, segons estava previst al calendari inicial. Damunt la taula hi havia la proposta de Guanyem que va avançar aquest mitjà i que plantejava dos esculls per a ICV: el primer, la renuncia de Ricard Gomà, considerat per Guanyem com una peça dissonant en l’aposta per la nova política; i, el segon, relegar a la tercera plaça el candidat o candidata ecosocialista de la llista definitiva.

Totes dues premisses van ser rebudes amb cert malestar per l’Executiva d’ICV, que aspirava a un reconeixement més nítid per part dels actors implicats en la confluència. Per contra, Guanyem posava en valor el perfil facilitador i de consens que suposen figures com el professor Gerardo Pisarello o l’advocat Jaume Asens, números 2 i 4 respectivament. Davant d’aquesta conjuntura, el nucli dur va donar llum verda a la proposta a l’espera del resultat de la convocatòria d’ahir dilluns a la tarda. Un plenari obert a totes les agrupacions de Barcelona, on hi podia participar tota la militància de la capital catalana, que va acabar per ratificar aquest pre-acord, a l’espera de fer-se oficial.

La llista dissenyada per Guanyem proposa a Pisarello com a home fort de Colau, vist amb força acceptació entre les files ecosocialistes i, sobretot, els seus socis de coalició, EUiA. De fet, va ser el mateix coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, qui el va animar a ser el candidat a les europees, una plaça que ocuparia Núria Lozano. Amb tot, una figura de consens que ha acabat facilitant la llum verda d'ICV per acceptar el tercer lloc, just per davant d'un altre fidel soci de Colau, Jaume Asens, que ocuparia la quarta plaça. Aquest últim ha estat al costat de l'activista en la majoria dels actes de la formació, coliderant barri a barri el discurs de Guanyem, a més d'alternar el Consell Ciutadà estatal de Podemos i seva vinculació amb a Procés Constituent, els dos altres moviments integrats en Guanyem.

La renuncia de Ricard Gomà

La renuncia de Ricard GomàEl més mal parat d’aquest procés, com a mínim pel que fa a ICV, és Ricard Gomà. Blanc de molts dels dards que ha rebut la formació ecosocialista des dels espais més bel·ligerants amb el passat de la formació. Tot i la seva tasca al capdavant del Grup Municipal d’ICV d’oposició al model de ciutat de CiU, el seu passat a l’Ajuntament sota direcció de Jordi Hereu (PSC) ha acabat sent una llosa massa pesada per segellar una confluència que volia presentar una imatge de nova política, totalment diferenciada d’anteriors equips de govern.

Val a dir que els estatus interns d’ICV ja estipulen un topall de tres mandats, els mateixos que suma ara per ara l’actual líder dels ecosocialistes. Tot i que amb un important matís que li hagués permès de continuar exercint el càrrec: No ha estat cap de llista fins a les darreres eleccions municipals i, en aquests casos, la tendència a ICV és posar el comptador a zero. És a dir, si en el primer mandat 2003-2007 va ser regidor de Benestar Social, i el 2007-2011 va ser tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania, no va ser fins les eleccions de 2011 que, després de superar el procés d’eleccions primàries, va ser proclamat candidat d'ICV-EUiA a l’alcaldia.

Arran de la renuncia de Gomà, que ha generat malestar entre les files ecosocialistes, les mateixes fonts recorden la importància d’incorporar peces que coneguin bé la maquinària municipal. Tot i així, ICV insisteix que el més important serà la redacció del programa i que totes les persones que acabin conformant la llista se’l facin seu per igual. “Segur que el debat sobre l’elaboració del programa comú serà molt més senzilla que no pas el debat sobre la llista”, asseguren abans de concloure: “si ho aconseguim, si ens el fem nostre, serà molt secundari qui sigui el 2 o qui sigui el 3”.

Altres punts que han anat frenant l’acord han estat qüestions relacionades amb el finançament del que serà un espai d’esquerres amb cinc accents i la resta de la llista. Tot apunta que, al marge del tercer lloc, el cinquè, el vuitè i el desè acabin sent quotes per a ICV-EUiA. Els partits consultats per Catalunya Plural admeten que l’acord està a prop, però prefereixen pronunciar-se quan sigui oficial.

Etiquetas
stats