ICV aprova una ponència que preconitza un front d'esquerres i el dret a decidir
La 10a Assemblea Nacional d'ICV, que se celebra aquest cap de setmana, ha aprovat avui per unanimitat la ponència d'estratègia política en què es preconitza un front d'esquerres “per canviar-ho tot”, un procés constituent i l'exercici del dret a decidir.
La ponència política ha estat aprovada sense cap vot en contra i sis abstencions, després de ser debatuts el text inicial i les corresponents esmenes al llarg dels tres dies que ha durat l'Assemblea Nacional celebrada a Viladecans (Barcelona), i es complementa amb diverses resolucions sobre matèries diferents, entre elles sobre el dret a decidir i l'economia social.
En el text de la ponència es preconitza un front d'esquerres en el qual conflueixin, no únicament organitzacions polítiques, sinó també sindicals i de caràcter social, amb l'objectiu de “canviar-ho tot” i defensar l'estat del benestar i els drets bàsics dels treballadors i dels ciutadans en general.
ICV, en aquest sentit, fa una defensa en profunditat d'un model econòmic alternatiu al del “capitalisme neoliberal”, i rebutja les polítiques d'austeritat imposades per la UE i aplicades pels governs espanyol i català.
La formació ecosocialista dedica un capítol a la “reconstrucció dels drets socials”, que considera perduts en els últims anys amb les retallades pressupostàries i les reformes laborals, i fa un pronunciament explícit en favor d'una “economia verda” i sostenible, preconitza una Renda Garantida de Ciutadania i defensa el dret a l'habitatge enfront dels desnonaments.
En l'apartat sobre “dret a decidir i catalanisme popular. Alternatives al nacionalisme conservador ia la recentralització”, ICV aposta per una nova etapa i un “procés constituent” després de partir del diagnòstic de que “l'etapa autonomista” s'ha esgotat.
Sense renunciar a que ICV continuï sent “un espai de trobada de federalistes i independentistes”, en la ponència i en la resolució específica sobre aquesta qüestió, s'aposta per “l'Estat propi”, tot i que es deixa oberta la possibilitat que aquest estat propi pugui ser “federat, confederat o independent”.
Un Grup de Treball, creat en l'àmbit intern sobre el dret a decidir, analitzarà en cada moment els posicionaments d'ICV i elaborarà propostes, entre elles la pregunta de la consulta d'autodeterminació que traslladarà a la resta de forces polítiques per tal que sigui negociada.
Després de precisar que la consulta no ha de retardar i que, en qualsevol cas, ha de celebrar durant la present legislatura, ICV aposta per un “pregunta clara i inequívoca” i, un cop aquesta decidida pel Parlament, indica que convocarà una consulta interna “per fixar la posició” del partit.