Jiménez Villarejo: “És una decisió judicial tardana però absolutament indispensable”
L’ex-fiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo considera que la decisió de la jutge Beatriz Balfagón d’imputar l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, la seva esposa, Marta Ferrusola, i tres dels seus fills –Marta, Mirèia i Pere- per delictes contra la hisenda pública i blanqueig de diners “és tardana però absolutament indispensable”. Jiménez Villarejo considera que “és una diligència necessària per avançar en la investigació i conèixer on està oculta la fortuna, el seu origen i com es va arribar a acumular un patrimoni tan desorbitat”.
Jiménez Villarejo és un dels artífexs de la querella que van presentar conjuntament Podemos i Guanyem Barcelona, contra Jordi Pujol, la seva esposa, els seus set fills i cinc persones més, després que l’ex-president confessés que havia mantingut diners amagats a l’estranger des de l’any 1980. L’aute de la titular del jutjat d’instrucció número 31 no és una resposta, però, a aquesta querella sinó a la que va presentar, amb antelació, Manos Limpias. De fet, la querella impulsada per Podemos i Guanyem Barcelona està aturada ja que la Fiscalia de Barcelona va demanar que se sumés a la de Manos Limpias, fet que rebutgen els primers i que està pendent encara de la decisió de la jutge.
Beatriz Balfagón considera inútil, per ara, la insistència en d’aconseguir més informació de les operacions financeres realitzades per la família Pujol a Suïssa, perquè, segons es llegeix en el seu aute “no és possible complimentar las exigències de les autoritats judicials suïsses per reiterar la Comissió Rogatòria lliurada en el seu dia”. En canvi, sí que renova les peticions que va formular a Andorra “després de complir les especificacions sol·licitades per les autoritats competents d’aquest país” i en crea una de nova per demanar a Liechtenstein informació sobre el procediment obert per la Justícia d’aquest país contra Jordi Pujol Soley per blanqueig de diners.
Aquesta imputació de l’ex-president al petit país centre-europeu és tot un misteri, ja que qui hi feia negocis és el seu fill Jordi Pujol Ferrusola, però Interpol-Vaduz ha confirmat que la persona investigada va néixer el 9 de juny de 1930, data de naixement de Jordi Pujol Soley. Al banc LGT de Liechtenstein, Artur Mas Barnet hi va tenir diners amagats des del 1984, en un compte del qual n’eren beneficiaris la seva dona i fills, entre els quals hi ha l’actual president de la Generalitat. El 2008, Artur Mas Barnet va regularitzar aquests diners, avaluats en uns dos milions d’euros, i el jutge Santiago Pedraz va considerar que si hi ha havia algun delicte fiscal, ja havia prescrit.
Carlos Jiménez Villarejo considera “preocupant” que tant les autoritats suïsses com les andorranes “no hagin informat a les espanyoles que una persona de rellevància pública evident, com Jordi Pujol, estava o, més ben dit, està actuant en aquests països”, incomplint les normes del GAFI (Grup d’Acció Financera Internacional) sobre el blanqueig de capitals.
Caldrà veure si les informacions demanades a Liechtenstein arriben a mans de la jutge Balfagón abans no prengui declaració a Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus tres fills ara imputats, un rere l’altre, en intervals de mitja hora, el proper 27 de gener.