Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'irreversible procés de regulació del mercat del cànnabis

Presentació de l'estudi 'Auge i caiguda de la prohibició del cannabis'. /ENRIC CATALÀ

Cristina Palomar

Barcelona —

El model prohibicionista que apliquen països com Espanya sobre la marihuana no només no ha servit per reduir el consum, sinó que ha fomentat un mercat negre que ha generat greus conseqüències socials, judicials i de salut pública. És una de les conclusions de Auge y caída de la prohibición del cannabis, un informe elaborat per TransnationalInstitute (TNI) i Global DrugPolicyObservatory (GDPO) que s’ha presentat a Barcelona i que conclou que la regulació del sector és l’única solució possible, a més de ser “irreversible”.

El document, publicat per la revista Cáñamo i presentat per Martin Jelsma, un dels experts en política de drogues més prestigiós del món, assessor del govern uruguaià i coautor de l’informe, destaca que aquest model tan restrictiu “ha generat una important càrrega per als sistemes judicials penals, causat impactes socials i de salut pública profundament negatius, i creat mercats delictius que fomenten la delinqüència organitzada, la violència i la corrupció”.

Una de les moltes crítiques que es recullen a l’informe és que el marc internacional que des dels anys seixanta classifica la marihuana com una droga perillosa ha quedat obsolet. Per això insta l’ONU a actualitzar el seu sistema de control de drogues per donar-li més base científica i adaptar-lo a les necessitats del segle XXI. “Existeixen bons motius per dubtar del model prohibicionista per a la fiscalització del cànnabis imposat pels tractats. La inclusió original del cànnabis en l’actual marc internacional va ser el resultat de procediments qüestionables i proves discutibles”, remarca el text.

Aquesta legislació repressiva contrasta, a judici de l’informe, amb la regulació de facto que han hagut d’aplicar alguns països on l’ús tradicional i religiós del cànnabis està molt estès, així com amb l’augment del consum de marihuana en el món en els últims cinquanta anys, sobretot com a alternativa terapèutica però també recreativa. “Dècades de dubtes, desercions toves, hipocresies jurídiques i experiments normatius han arribat ara al punt en què la regulació de jure del mercat del cànnabis està guanyant cada cop més acceptació política”, argumenta.

Les federacions cannàbiques catalanes han aprofitat la presentació en espanyol de l’informe internacional per exigir al govern de Mariano Rajoy que aprofiti que les lleis canviaran en molts països, com és el cas d’alguns països d’Amèrica Llatina i alguns estats dels Estats Units, i “deixi d’anar a la contra apostant per un model prohibicionista que no s’ha consolidat”. Així mateix, li reclamen que tingui en compte el treball d’autoregulació que les entitats porten fent des de fa més de vint anys per professionalitzar el sector i acabar amb la inseguretat jurídica i la persecució policial.

En el cas de Catalunya, tant la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC) com la Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya (CATFAC) han criticat la Generalitat per la falta d’avenços. En aquest sentit, han lamentat que mentre que des de la conselleria de Salut s’aposta per establir un protocol clar per regular el consum de marihuana, des d’Interior s’actua amb mà dura fins al punt que actualment hi ha més de cent imputats en processos judicials per suposats delictes contra la salut pública. Tot i això, asseguren que a partir del setembre que ve continuaran les converses amb el govern català.

Respecte al turisme de porro que últimament s’ha posat de moda a Barcelona coincidint amb l’augment de clubs cannàbics i la falta de rigor a l’hora d’admetre socis, les dues federacions catalanes assumeixen que algunes associacions han realitzat “males practiques”, però han coincidit a responsabilitzar l’administració del fenomen per la falta d’una regulació clara. “Els principals responsables del turismecannàbic són les administracions perquè no han regulat el sector”, explica Jaume Xaus, portaveu de CATFAC.

Paral·lelament, la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de prohibir durant un any l’obertura de nous clubs de marihuana amb l’objectiu d’elaborar una normativa específica és ben acollida per aquestes entitats. “L’Ajuntament ha fet un primer pas cap a la regulació que agraïm”, sosté Oriol Mayol, portaveu de FEDCAC. En aquest sentit, des de fa un mes s’estan realitzant inspeccions als centres per comprovar si tenen la llicència corresponent i compleixen la normativa vigent sobre evacuació de fums.

Etiquetas
stats