Fa uns dies el President de la Generalitat va anunciar la creació de la condició del “directiu públic” com una figura de gestió entre els càrrecs polítics i els funcionaris i funcionàries que, cal recordar, han accedit a la Funció Pública per mèrits i capacitats, havent promocionat, en general, de forma transparent i seguint els mateixos principis.
Amb aquest anunci sembla que el govern vol reactivar la reforma de l’Administració Pública de la Generalitat, sobre la que no ens consta cap proposta concreta. Entenem que les intencions aniran en la línia del document encarregat a una comissió d’experts, que està clar que coincidirà plenament amb el que va expressar la Vicepresidenta, Sra. Joana Ortega, en una conferència davant l’auditori convocat per una escola de negocis.
Sembla evident que els informes no s’encarreguen per què et diguin el contrari del que vols fer, sinó per justificar que cal fer-ho i per què et donin orientacions de com fer-ho. Ben segur que la conferència marca les intencions del Govern per a la reforma de l’Administració Pública de Catalunya.
Per tant, tot i no tenir cap proposta formal, crec que podem fer-nos una opinió clara de per on aniran els trets pel que fa a la reforma de l’Administració Pública de Catalunya.
Estarem d’acord en el fet que volem una Administració Pública més transparent, més eficient, més professional i més “intel·ligent”. Per aconseguir-ho no cal incorporar la figura de “directiu públic”, el que cal són responsables polítics que creguin en la funció pública i que vulguin aprofitar la professionalitat dels treballadors i treballadores públics.
Amb la incorporació de la figura del “directiu públic”, sembla que el govern pretén dotar els diferents departaments de personal de confiança, sense que comptin com a alts càrrecs ni com a càrrecs de confiança, en substitució del personal funcionari que ara realitza tasques de direcció i gestió.
No és això el que fa falta, el que cal és una dràstica reducció d’assessors i càrrecs de confiança i encarregar les seves funcions i competències al personal públic actual, funcionari o laboral, que està perfectament qualificat per desenvolupar aquestes tasques i té vocació, professionalitat, experiència i capacitat provada de servei públic.
Arribats aquí ens hem de preguntar si es vol una administració eficient al servei de la ciutadania o fidel al poder polític de torn. I d’altra banda no serà que molesta i incomoda la independència del funcionariat respecte dels governs? Pot tenir a veure amb les denúncies fetes per servidors públics, sobre prevaricació, malbaratament de recursos, manca de transparència, etc. ?
Cal dir també que l’informe dels experts traspua la desconfiança ancestral i tòpica sobre la condició de funcionari i de treballador públic. Es tracta de seguir amb la caricatura de persona llunyana al ciutadà, poc amable, amb manca de formació, carregat de rutines burocràtiques i incapaç d’entendre i atendre les necessitats d’una Administració moderna al servei de la ciutadania.
Volen ignorar, de forma deliberada, que són les treballadores i treballadors públics, els funcionaris i el personal laboral dels serveis administratius i tècnics, el personal docent, el sanitari i la resta de treballadors i treballadores del sector públic, els que estem garantint amb el nostre esforç, el bon funcionament dels serveis públics .
Ho fem, i ho seguirem fent, amb el sentit responsable de la nostra professionalitat, malgrat que les contínues retallades a les nostres condicions de treball econòmiques i socials, i malgrat la manca de reconeixement cap a la nostra feina per part dels responsables polítics.
En resum, els treballadors i treballadores de les administracions públiques som els primers interessats en una reforma de les administracions i els serveis públics però amb l’objectiu de donar un millor servei a la ciutadania, millorar la seva transparència i per continuar sent els garants de l’objectivitat i la legalitat del servei que es presta.
Però creiem que tot això no és el més important ni el primer dels interessos d’aquest Govern.
Estem en el convenciment que les intencions del govern passen per la introducció de fórmules privades de gestió, de la funció i dels serveis públics, que comportarà la pèrdua de drets a prestacions i serveis a la ciutadania i la reducció i precarització dels treballadors i treballadores, com a un pas més en la seva política de desmantellament de l'Estat del Benestar, encara que ho neguin en les seves declaracions públiques.