Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

El Parlament reafirma la declaració de desconnexió del 9-N anuŀlada pel Constitucional

Joan Garriga (CUP)

Arturo Puente

Reafirmació d'objectius independentistes sí, però evitant la desobediència directa. El Parlament ha aprovat aquest dijous, gràcies als 71 vots favorables dels dos grups independentistes, la major part dels punts de la moció presentada per la CUP, que insistia en la declaració de desconnexió del 9 de novembre malgrat haver estat anul·lada pel Tribunal Constitucional.

L'aprovació ha estat possible gràcies a l'acord assolit aquest dimarts entre Junts pel Sí i la CUP per presentar esmenes transaccionals que canviaven el redactat de la moció, evitant parlar en el seu primer punt de desobediència a la sentència de l'Alt Tribunal. Malgrat l'acord, els punts 3 i 4 de la moció han estat rebutjats, amb els vots en contra de tots els grups menys els 10 diputats de la CUP, que hi han votat favorablement. Tots dos punts instaven el Govern a la desobediència als tribunals, inclosos els Mossos.

El diputat de la CUP, Joan Garriga, ha defensat la moció presentada com un element d'“acceleració” del procés independentista, una tasca “per la qual la CUP ha anat al Parlament”, segons ha defensat. “Lluny del que s'ha dit, aquesta moció pretén posar l'accent en les necessitats, mostrar valentia davant l'envestida judicial i donar suport als càrrecs perseguits”, ha explicat Garriga.

Per part de l'oposició, el rebuig s'ha explicat tant per motius formals com de fons. Carlos Carrizosa, diputat de Ciutadans, ha valorat el debat com “un dia trist per a l'autogovern de Catalunya” i ha criticat que el Parlament es posicioni en contra de l'Estat de dret. “Després d'aquesta moció, com podrem demanar als ciutadans que compleixin les lleis?”, s'ha preguntat. Carrizosa ha recordat també que la moció es debatia contra el propi criteri dels lletrats del Parlament, que havien emès un informe contrari a la seva tràmit per no acomodar-se a la sentència del Constitucional.

Des del PSC, Ferran Pedret ha rebutjat la moció i ha considerat que “posa a les institucions catalanes molt a la vora o directament fora de l'Estat de Dret”. “Ens sembla irresponsable i innecessari”, ha considerat Pedret, “l'Estat de Dret té solucions possibles a les aspiracions que una part de la ciutadania reclama per ser consultada sobre la secessió”. Els socialistes també han criticat que la Mesa hagi actuat a mercè del pacte entre dos grups, un fet que “no diu res de bo sobre les institucions d'aquest país”, ha assegurat.

Per part de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela ha retret als independentistes el que ha valorat com a “jocs florals, previs a la política hiperrealista del debat pressupostari”. Segons l'opinió del d'Iniciativa, la CUP portava a la Cambra aquest assumpte per justificar-se davant la futura aprovació dels comptes de JxSí.

“Estem en contra d'aquesta moció perquè considerem que debilita la nostra aspiració d'autogovern”, ha considerat el diputat, que ha carregat la responsabilitat sobre el president, Carles Puigdemont, al grup del qual ha acusat de “nedar i guardar la roba”. “Volen complir la declaració del 9-N?”, ha preguntat als independentistes, “doncs desconnectin, però deixin de fer declaracions que buiden el Procés de contingut”.

L'últim a fixar la seva posició contrària ha estat Xavier García Albiol, pel grup del PP. En un to sec, Albiol ha considerat que el debat és una discussió sobre assumptes “que són mentida, que no existeixen i que només són prioritat per a un part del Parlament”. El diputat del PP ha considerat que les actuacions independentistes posen en ridícul a les institucions catalanes davant la comunitat internacional, i que la moció de la CUP no té cap validesa. “Quan sortim d'aquest parlament, Catalunya seguirà sent Espanya”, ha postil·lat.

Etiquetas
stats