La patronal catalana Pimec defensa els 'minijobs' per reactivar l'economia
El president de la patronal catalana Pimec, Josep González, defensa que es potenciïn els contractes a temps parcial com els 'minijobs' i un canvi en els criteris de dèficit que tingui en compte les especificitats de Catalunya, per reactivar l'economia també en el conjunt d'Espanya. En roda de premsa per oferir el balanç de 2012 a Barcelona, González ha afirmat que totes les polítiques espanyoles i comunitàries haurien d'enfocar-se a la reactivació perquè “no es poden fer més sacrificis”, i ha demanat un acord urgent entre l'Estat i la Generalitat per flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a Catalunya, a més de demanar que part dels ajuts d'Europa es destinin a facilitar el crèdit a les empreses.
Pimec, patronal de la petita i mitjana empresa, també s'ha mostrat partidària d'incorporar figures com els 'minijobs' a Espanya per oferir alternatives de treball a temps parcial i una via més per frenar l'atur, tot i que ha admès que “com en qualsevol mesura que es prengui ha riscos”. “Més precarietat és un 27% de persones sense feina, i tot el que sigui combatre-ho, és bo”, ha afirmat sobre el risc de precarietat al voltant d'aquests contractes. González ha considerat que l'Estat s'hauria de potenciar llocs de treball a temps parcial -entre els quals s'hi inclouen els 'minijobs'-, reduint, per exemple, els costos indirectes que suposen per a l'empresari.
Algunes mesures podrien passar per incentivar fiscalment la contractació a temps parcial a les empreses i als treballadors, així com la possibilitat de compatibilitzar petits treballs amb altres ingressos, com feines poc retribuïdes i algunes prestacions socials.
Balanç positiu a Pimec
Com a balanç de l'exercici 2012 i abans de l'assemblea general ordinària i extraordinària de Pimec que se celebrarà la tarda d'aquest dimarts, González ha assenyalat que el balanç de l'entitat és positiu -no ha volgut avançar xifres-, encara que pateix la “mortalitat d'empreses” i va reduir plantilla en 11 treballadors en 2012, fins als 114.
Segons destaca, el 68% dels ingressos de Pimec vénen de quota de socis i de serveis especials contractats pels mateixos -¡“no trobaríem una ràtio més alta en institucions semblants”-, i té uns recursos propis del 54% de passiu. No té especials dificultats de tresoreria i compta amb uns 110.000 socis. Quant a serveis, el 2012 es va centrar en el finançament, amb més de 40 professionals que ajuden a les seves empreses a buscar recursos, i en la internacionalització, àmbit en el qual ha atès més de 500 noves empreses.
Pimec afronta un 2013 de contenció d'inversions i de despeses per la caiguda de socis i de fons per a la formació, en el qual es planteja sumar noves naus industrials a les cinc que ja té a Romania per afavorir l'activitat dels seus associats a Europa de l' Aquest, a més d'assistir a partir d'aquest maig a les empreses per evitar la situació concursal o buscar alternatives al tancament i combatre la morositat.
Així mateix, l'assemblea votarà la modificació dels estatuts per augmentar la transparència de l'entitat, de manera que es puguin suspendre càrrecs electes “sense que sigui imprescindible la decisió de la presidència” quan un membre està imputat per un delicte o privat de facultats per un concurs de creditors, així com rebaixar les exigències del vot de censura.
Pel que fa a les converses amb Foment del Treball, ha afirmat que estan obertes però parades, i ha distingit entre la necessària unió dels empresaris sobre temes que els interessen de la unió accionarial, aspecte en què “arribar a un acord en profunditat costa ”.