Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un president, sis consellers i zero noves mesures contra la pobresa

Fins a sis consellers, a més del president, han desfilat pel faristol en el Ple sobre pobresa

Arturo Puente

Barcelona —

Res. Ni una sola nova mesura ha presentat el Govern en la primera jornada del ple monogràfic sobre la pobresa, que ha arrencat aquest matí amb les intervencions de fins a sis consellers -cap d'ells el d'Economia-, a més de la compareixença del president, Artur Mas. Tal com ja va avançar el conseller de Presidència, “el pressupost ja està tancat” i no hi haurà ni un euro més del previst contra la pobresa.

Lluny de presentar noves mesures, la desfilada de membres del Govern per la tribuna ha servit per treure pit, assegurant que la seva prioritat en l'acció de govern ha estat la política social. Segons ha afirmat Mas, “les polítiques socials han augmentat en percentatge sobre el total de despesa”, i ha negat que l'agreujament de la pobresa i la desigualtat tingui relació amb les retallades pressupostàries. “No amago res”, ha remarcat Mas, “sé que la situació que tenim és greu. Però crec que aquesta situació no és nova i ho estem fent bé”.

El president ha receptat la mateixa medicina econòmica que aplica des que va arribar a l'Executiu català: instruments d'Estat. “Catalunya té responsabilitats, però està despullada d'instruments”, ha tornat a repetir Mas, després de detallar que “no recaptem els nostres impostos, no fixem el dèficit i no podem legislar en temes bàsics”. Tirant pilotes fora, el cap de l'Executiu ha pintat un panorama en què la Generalitat fa “tot el possible” mentre que Madrid “reparteix injustament el dèficit”. Una situació que segons ell es pal·lia mitjançant el procés sobiranista i la recuperació econòmica. I la frase feta final: “Mentrestant, no ens queda més remei”.

Els tres partits que impulsaven el Ple monogràfic, PSC, ICV-EUiA i CUP, han reclamat mesures concretes davant d'una situació d'augment de pobresa que va quedar en relleu després de la intervenció de les entitats del tercer sector en la jornada #OpenPobresa. “Vostè diu que ha posat la política social com a prioritat, però hem hagut de portar-lo aquí per parlar de pobresa”, li ha retret el líder del PSC, Pere Navarro, que ha assegurat que l'agenda de CiU és la mateixa que la del PP ja que “han votat junts la meitat de les vegades”. La diputada del PSC, Eva Granados, ha subratllat que són els ajuntaments els que fan l'esforç davant les retallades de la Generalitat“.

Joan Herrera, portaveu d'Iniciativa, ha demanat al Govern concreció i una reorientació de les polítiques perquè “la Generalitat no ofereix respostes”. El diputat ha criticat que l'Executiu “tanca la mà” quan no permet mesures que comtemplen més despesa. “Vostès diuen que si poguessin farien una altra cosa, i no és cert, farien el mateix que voten al Congrés dels Diputats”, ha etzibat Herrera al Govern, al qual ha acusat de classista, “i no precisament a favor de la classe treballadora”.

David Fernàndez, diputat de la CUP, també ha retret a CiU la seva postura davant la desigualtat: “La caritat és classisme, les polítiques de pobresa no poden ser ni una marató ni una grossa per Nadal”. Fernàndez ha explicat que la pobresa “està directament relacionada amb l'acció política” i és “la violència estructural del sistema”. A més, el diputat ha lamentat que el debat sobre les dificultats d'un terç dels catalans es converteixi en el debat sobre les dificultats del Govern.

El pla sobre pobresa energètica es pot aplicar tot l'any

CiU sí que ha acceptat una moratòria en el pla sobre pobresa energètica, que podrà passar d'estar hàbil dels tres mesos-enereo, febrer i març-a tot l'any. ERC i CiU presentaran demà l'ampliació de termini en una proposta de resolució conjunta. Aquesta moratòria era una de les peticions que diversos partits van fer al desembre, quan es va aprovar el pla que impedeix a les companyies tallar els subministraments d'aigua i llum a les famílies sense ingressos.

L'Aliança contra la Pobresa Energètica, que aglutina diersas entitats socials i federacions de veïns, ha assegurat aquest dimecres que només 50 persones s'havien acollit a aquest pla fins ara. PSC, Iniciativa i CUP també presentaran una proposta per instar a la condonació del deute per impagament de subministraments bàsics, llum, aigua i gas, que no puguin ser assumides per les famílies.

Etiquetas
stats