Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge pregunta al fiscal si ha d'enviar Jordi Pujol Ferrusola a presó

Jordi Pujol Ferrusola a la Ciutat de la Justícia a Barcelona

EFE

Madrid —

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha preguntat a la Fiscalia Anticorrupció si ha de cridar de nou a declarar com a imputat a Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català, i si cal imposar mesures cautelars, entre elles la presó, per evitar que tracti d'ocultar la seva fortuna.

De la Mata ha adoptat aquesta decisió a petició d'UPyD, que exerceix l'acusació popular en aquesta causa, i que el passat 19 de novembre va sol·licitar al jutge que li enviés a presó o adoptés algun altre tipus de mesura cautelar perquè “ningú entén com a hores d'ara no té cap tipus de restricció o mesura per evitar que destrueixi proves o amagui els seus béns”.

En el seu escrit al jutge De la Mata, l'advocat d'UPyD en aquesta causa, Jorge Alexandre, demanava citar de nou a Pujol Ferrusola davant les contradiccions que han aparegut en la investigació (un cop conegudes les dades remeses d'Andorra) amb el que va declarar fa un any, fonamentalment, que hagués negat que tenia comptes en diferents països i després se li hagin descobert moviments de diners a paradisos fiscals.

Davant aquestes noves dades, UPyD va reclamar que després de la seva compareixença se celebri una vista en la qual s'acordi el seu ingrés a la presó davant el perill de fuga, de destrucció de proves (que acreditin que la seva fortuna provenia del cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions públiques a Catalunya) i de moviments financers dirigits a ocultar la seva fortuna, tot i tenir ja part dels seus comptes i patrimoni bloquejats.

Subsidiàriament, i de considerar De la Mata la mesura de presó massa onerosa, aquesta acusació va proposar que almenys se li imposés la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar el territori espanyol.

Ara el jutge demana en un acte a la Fiscalia que l'informi sobre si és possible citar-lo de nou per “la celebració de la compareixença de l'article 505 de la LECR a fi de resoldre sobre la necessitat d'adopció de mesures cautelars de caràcter personal”.

Divendres passat, la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, que investigava la fortuna a Andorra de l'expresident català, va acordar inhibir-se a favor del jutge De la Mata a l'entendre que hi ha una “estreta vinculació” entre les dues causes.

La jutge de Barcelona va adoptar aquesta decisió a l'entendre que Jordi Pujol Soley va ser propietari “a l'ombra” d'una de comptes que la família tenia a Andorra, on es creu que el clan va ocultar la seva fortuna amb el propòsit de “encobrir l'origen delictiu dels diners”.

Etiquetas
stats