Procés Constituent remet a les assemblees locals la posició sobre la consulta tot i el doble sí inicial
Procés Constituent, la organització socio-política que té com a persones més conegudes la monja Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres, ha decidit en la seva assemblea general celebrada a Sabadell, remetre a les assemblees locals el posicionament final que l'entitat adoptarà en la consulta del 9 de novembre de 2014. El sentit del vot respecte a la sobirania catalana és un dels reptes més importants a que s'enfronta Catalunya, segons ha manifestat Esther Vivas, de l'àrea de Comunicació del Procés.
Tot i que la decisió definitiva en relació al la votació sobre el futur de Catalunya queda en mans de les assemblees, el document polític de base, elaborat pel Grup Promotor, que coordina l'acció del moviment, mostrava clarament la seva posició favorable al doble sí: sí a la constitució de Catalunya en un Estat i sí a que aquest estat sigui independent. En aquest sentit, diverses fonts consultades han indicat que la posició majoritària veu la posició independentista com a imprescindible per tirar endavant un procés constituent que faci possible un canvi en l'aspecte social de la futura Catalunya i per això es vol enriquir el contingut amb les aportacions que facin les assemblees locals.
Procés Constituent ha fet l'assemblea amb l'objectiu de consolidar la tasca realitzada des que es va posar en marxa a partir d'una crida a la societat civil. Els més de 800 delegats i delegades dels grups locals aplegats a Sabadell i que representen als 46.000 adherits han aprovat el document amb els objectius polítics i han fet un balanç positiu de la tasca d'extensió del projecte feta fins ara.
Contra el deute il·legítim
De cara a 2014 s'ha donat llum verda a les properes tasques a desenvolupar. Les més importants són mantenir la campanya favorable a la República Catalana del 99% i la que explica al poble de Catalunya què és un procés constituent. A més, s'ha decidit endegar dues accions més. La primera és una campanya contra el pagament del deute il·legítim i la segona en favor de la democràcia participativa. Aquestes iniciatives convergiran a finals del semestre en un acte lúdic denominat Concert per un Procés Constituent.
Pel que fa a la organització interna s'ha decidit mantenir el mateix tipus de funcionament que fins ara. Aquest es basa en la voluntat d'articular un moviment massiu a Catalunya on les característiques siguin la seva voluntat socio-política amb una estructura horitzontal i participativa.
L'assemblea s'ha manifestat clarament en contra de l'avantprojecte de llei de l'Avortament, aprovat pel govern conservador del PP. En aquest sentit ha reivindicat el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos.
Panrico i subhasta de xorisos Noos
La situació de pobresa energètica que afecta cada cop més a sectors populars ha estat també debatuda en l'assemblea. La resposta a la situació és la socialització de les elèctriques. Aquesta alternativa se suma a la posició oficial de Procés de reclamar la socialització de la banca, com a fórmula per evitar la repetició de situacions com la bombolla de la construcció o les vendes massives de preferents a persones sense informació.
Els més de 800 assistents a l'acte han mostrat la seva solidaritat amb els treballadors de Panrico que mantenen una vaga que supera ja els 60 dies. El servei d'avituallament de l'assemblea ha estat gestionat per aquests vaguistes. Els fons recaptats van a la caixa de resistència destinada a ajudar els i les treballadores que tenen més problemes econòmics.
Un altre moment distendit ha estat quan s'ha procedit a una subhasta d'embotits que duien noms tant suggerents com “xorissos Mercuri, Millet, Noos o Gürtel”.