Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC veu probable que la consulta sobiranista de Catalunya es pugui celebrar amb un Govern del PSOE

El PSC diu que "no renunciarà" a la consulta

EFE

Barcelona —

El PSC ha deixat avui clar que “no renunciarà” a la consulta sobiranista i ha confiat que, si el PSOE governa el 2015, serà “més probable” que s'acabi convocant, pocs dies després de les discrepàncies evidenciades al Congrés entre socialistes catalans i espanyols sobre el dret a decidir.

En una entrevista a Efe, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, s'ha mostrat convençut que “és molt difícil, amb la consciència nacional que hi ha a Catalunya i havent-hi un 80% de catalans a favor de la consulta, que aquesta no s'acabi celebrant a mitjà o llarg termini”, tot i que alhora veu un “engany massiu” que CiU i ERC diguin que se celebrarà el 2014 quan “en privat” admeten que no serà possible.

“Que portarà temps? Sí Però al final, a la vida, hi ha coses que cauen pel seu propi pes i aquesta és una d'elles. Nosaltres no renunciarem a la celebració d'una consulta”, ha avisat.

Tot i que ha admès que “el que faci el PSOE està per veure encara”, ha suggerit que la consulta, “tal com es planteja majoritàriament a Catalunya, amb seguretat, és molt més probable que s'acabi celebrant amb un Govern del PSOE (el 2015) que amb un del PP”.

“I ara diré una cosa més atrevida -ha prosseguit-. Crec que existiria en potència la probabilitat que el PSOE, si governés, acabés acceptant la celebració d'una consulta, que ells diguessin que en realitat no és el dret a decidir, que simplement és una consulta en la línia de les tesis de Francesc de Carreras”.

Lucena s'ha referit així a la recent compareixença del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) qui en la comissió d'estudi sobre el dret a decidir del Parlament ha assegurat que és possible convocar una consulta a Catalunya mitjançant l'article 92 de la Constitució, encara que únicament amb caràcter consultiu.

“Jo, un raonament d'aquest tipus al PSOE, ho veig probable si governés, dient que no és dret a decidir, que no és dret d'autodeterminació, el que seria una sortida política per resoldre aquest conflicte. Això ho veig totalment factible”, ha reiterat.

“El PSC ho seguirà dient dret a decidir”

Precisament, el ple del Congrés va aprovar aquesta setmana una moció d'UPyD, amb els vots a favor del PP i del PSOE i l'abstenció del PSC, que va proclamar que el “dret a decidir” és de tot el poble espanyol i que “sota cap concepte” una part de la ciutadania pot decidir sobre l'organització territorial de l'Estat.

“Si el PSOE no ho vol dir dret a decidir, què hi farem, però el PSC ho seguirà cridant així. Però em sembla -ha assenyalat Lucena-, per la pressió que ara existeix a Catalunya, que s'ha de donar una sortida política que passa, inevitablement, per una consulta al poble català ”.

En un referèndum la pregunta ha de ser “clara i políticament vinculant, i si és clara, ha de ser inequívoca i no portar a la confusió”, però incloent també, “sens dubte”, la possibilitat d'optar pel model de reforma federal que defensa el PSC.

“En relació a les altres preguntes que s'incloguin o com es defineix la resta de la pregunta, han de ser els independentistes els que proposin i després ja es negociarà amb el Govern espanyol”, ha dit Lucena, qui ha recordat que la pregunta ha de ser “el tema fonamental i clau” de negociació i acord entre governs i “no una imposició per cap de les dues parts”.

En aquest sentit, ha lamentat que “les presses d'ERC i CiU van a fer que fracassi la possibilitat de fer una consulta aviat, ja que el que volen és imposar i, com ERC, anar al xoc de trens”.

“El gran drama i la paradoxa és que CiU, ERC, ICV i CUP, amb el seu horitzó inamovible del 2014 sí o sí, faran que segur que el 2014 no se celebri una consulta i dificultaran que s'acabi celebrant”, ha advertit Lucena.

Per això, ha criticat “l'intolerable intent d'engany massiu» als catalans per part de CiU i ERC, que ”en privat assumeixen amb total naturalitat que el 2014 no serà possible celebrar la consulta, però públicament mantenen l'miratge de que es farà“.

“No és manera de fer les coses”, ha postil·lat. “Si alguna cosa ens ensenyen els casos d'Escòcia i el Quebec és que cal perseverar i que aquest tema, per la seva transcendència i naturalesa, porta temps. És un error determinar la data i imposar la pregunta, perquè li estàs donant l'excusa perfecta al Govern perquè et digui que no”.

Etiquetas
stats