Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Puigdemont anul·la la seva agenda d'aquest divendres davant d'una crisi de Govern imminent

Puigdemont es reuneix amb consellers entre el malestar intern pel referèndum

Oriol Solé Altimira

Dia d'entrades i sortides de consellers al despatx que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té al Parlament. Diversos membres del Govern s'han reunit aquest dijous amb el president després que Puigdemont deixés la porta oberta a nous canvis a l'Executiu aquest dimecres. La crisi de Govern es preveu imminent, fins i tot es podria donar aquest divendres. A última hora de la tarda d'aquest dijous el president ha anul·lat la seva agenda pública per aquest divendres, que incloïa dos actes fora de Barcelona, a Igualada ia Sant Sadurní d'Anoia.

El malestar intern dins el Govern, existent des de fa mesos, s'ha accelerat en els últims dies. ERC i el PDECat, l'antiga Convergència, s'acusen mútuament de no voler córrer riscos en la preparació del referèndum, però mentre ERC es manté unida al voltant de Junqueras, les divergències internes condeixen al PDECat, com es va posar de manifest en l'episodi dels dubtes i el posterior cessament del conseller Jordi Baiget.

Precisament Puigdemont, dimecres, va apel·lar al Parlament a la “confiança” com l'element clau en el si del Govern, i ho va fer també en clau interna cap als seus consellers i companys de partit. “La confiança no té res a veure amb les ideologies i les opinions. Tinc confiança en gent que pensa diferent a mi, i això passa dins de l'actual Govern”, va reconèixer el president.

A jutjar pels noms per saltar del Govern que circulaven a la tarda i nit d'aquest dijous i que no han estat confirmats, la crisi a l'Executiu apunta precisament a una manca de confiança entre els consellers del PDECat i Puigdemont. Així, entre les persones amb més opcions per ser rellevades de l'Executiu figuraven la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz; la titular de Governació, Meritxell Borràs; i la portaveu, Neus Munté.

Els dos anuncis que van sortir aquest dimecres a la tarda des de l'Executiu no han fet més que augmentar la tensió. El pas endavant del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, per comprar les urnes ha deixat en fora de joc la consellera de Governació, Meritxell Borràs (PDECat), que era la teòrica encarregada d'adquirir-les.

El primer intent de Borràs per comprar urnes, encara que fallit, li ha valgut una querella de la Fiscalia i una investigació oberta davant el TJSC. La consellera, filla d'un dels fundadors de Convergència i membre de la vella guàrdia del partit, no va iniciar l'adquisició directa d'urnes després del fracàs del primer concurs, el que ha portat Junqueras i Romeva a assumir la competències de la compra d'urnes.

Vicepresident i conseller d'Exteriors han reclamat que l'ordre per l'adquisició de les urnes sigui col·legiada i Puigdemont, segons l'agència Efe, ha acceptat aquesta petició. D'altra banda, l'anunci de Puigdemont per crear la figura d'un coordinador del referèndum no ha frenat les tensions dins l'executiu per la càrrega de responsabilitats davant l'1-O.

De moment, pel despatx del president al Parlament aquest dijous hi han desfilat, per la banda dels consellers d'ERC, la titular d'Agricultura, Meritxell Serret; i pel cantó neoconvergent, la titular de Governació, Meritxell Borràs, el conseller de Territori, Josep Rull, i el nou titular de Cultura, Lluís Puig. Puig va entrar a l'executiu després de la sortida de Jordi Baiget per haver expressat els seus dubtes sobre l'1-O, la seva por per la pèrdua del seu patrimoni i, especialment, per criticar que els consellers haguessin de posar la seva firma a decisions preses per un “nucli dur” de col·laboradors de Puigdemont i Junqueras extern al Govern.

Fonts independentistes asseguren que com a mínim dos dels set consellers del PDECat comparteixen el diagnòstic de Baiget. La coordinadora del PDECat, Marta Pascal, està informada dels contactes del president després que el cessament de Baiget obrís una bretxa entre Puigdemont i la direcció i l'entorn d'Artur Mas. La CUP, soci parlamentari de Puigdemont, no ha estat citada.

Mentrestant, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret (ERC), en una entrevista a El Punt Avui, ha enviat un missatge oposat al de l'entrevista de Baiget en el mateix diari que li va costar el cessament. “Què em pot suposar que m'embarguin els béns? Tinc una hipoteca i un cotxe de segona mà...”, ha dit Serret.

Etiquetas
stats