Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Rajoy situa la Constitució com a fre al referèndum que demana Catalunya

Rajoy rechaza el relato de opresión a Cataluña e insiste en que la ley le impide convocar un referéndum

Luz Sanchis

Madrid —

El debat sobre el dret a decidir de Catalunya ha arribat al Congrés precedit d'un spoiler amb detalls com que el 84% de la Cambra diria que no al del Parlament. Conegut el resultat de la votació molt abans de la fi de la sessió, el debat s'ha centrat en l'estil per matisar les posicions conegudes dels dos bàndols. Set hores després de començar el debat, la proposta ha estat rebutjada per 299 vots. 47 l'han recolzat i s'ha donat una sola abstenció.

Els proponents, CiU, ERC i ICV-EUiA, han insistit a demanar la consulta perquè els catalans decideixin el 9 de novembre si independitzar-se o no. Mariano Rajoy ha posat la Constitució com a barrera i ha ofert amb la boca petita reformar-la. Mentrestant, “la democràcia no està per sobre de la llei”, ha dit. Alfredo Pérez Rubalcaba, molt interessat en desmarcar-se del PP tot i coincidir en el sentit del seu vot, ha proposat seure a negociar una reforma profunda de la Carta Magna “per seguir junts” i ha defensat el federalisme com a solució global.

La gamma de “sís” de la primera part del debat ha anat des del to historicista de Jordi Turull (CiU) al discurs sentimental d'una Marta Rovira que s'ha confessat “feliç”, ha parlat d'“abraçades” i a la qual de vegades se l'ha vist dominada per l'emoció. Abans de pujar a la tribuna, s'ha acostat a l'escó de Rajoy per donar-li la mà. El gest ha agafat tan desprevinguda Soraya Sáenz de Santamaría que ha trigant uns segons en tendir la seva.

Jordi Turull (CiU): “Si es vol, es pot”

Turull havia començat el seu temps de paraula armat d'arguments històrics com l'antiguitat de Catalunya, de forma molt similar a quan Rajoy esgrimeix que Espanya “és una de les nacions més antigues del món”. La seva sentència que “si es vol, es pot” fer possible la consulta ha vingut acompanyada de l'avís de que no es rendiran perquè tenen “altres vies” per aconseguir-ho, inclosa unes eleccions avançades i plebiscitàries.

Rovira ha tirat de sentiments per defensar que la desafecció és a Catalunya “no sentir Espanya del nostre costat”. En la seva exposició hi ha hagut lloc per a la queixa per la manca d'inversions: “Volem un Estat que inverteixi en trens carregats d'oportunitats i ocupació”.

Herrera (ICV) retreu al PP les seves signatures contra l'Estatut

Joan Herrera ha pujat a la tribuna amb la soltesa de la seva experiència com a diputat a Madrid. I, des d'allà, ha parlat amb claredat sobre la caducitat del model polític i la manca de visió dels dos grans partits “per entendre la plurinacionalitat de l'Estat”.

Herrera els ha acusat d'“estar dinamitant el pacte constitucional” i s'ha anticipat a les expressions d'afecte i admiració per Catalunya que Rajoy anava a expressar després per a tirar-li a la cara la recollida de signatures que el PP ha impulsat contra l'Estatut. Herrera els ha recordat que iniciatives com aquestes sí que “trenquen Espanya”.

Rajoy: “Jo crec en Catalunya més que vostès”

En el seu torn de paraula, Rajoy s'ha referit indirectament a l'absència d'Artur Mas, “escoltem a tots excepte a aquells que no han volgut venir”. I ha definit la Carta Magna com “un testament” que impedeix la consulta i la petició com “un projecte de ruptura”. Les seves bases han estat recordar el gran nivell d'autogovern -“tenen vostès moltes competències”- i el pitjor sobre les conseqüències econòmiques de la independència, encara que això no li ha impedit afirmar, després de disculpar-se per “la vanitat”: “Jo crec en Catalunya més que vostès ”.

Si Catalunya té un gran autogovern és gràcies al PSOE, ha vingut a recordar Alfredo Pérez Rubalcaba abans d'insistir que cal un pacte per reformar la Constitució a fons i solucionar la qüestió catalana i també escometre la resta de reformes pendents.

“Diàleg per seguir units”

“Aquest problema es resol seient i parlant”. Però Rubalcaba també ha deixat clar el seu rebuig sense matisos al referèndum i al “perjudicial” discurs de l'“Espanya ens roba” esgrimit pels independentistes.

Ja en el torn de rèplica, i després d'escoltar els portaveus dels grups parlamentaris al Congrés, Turull ha insistit que la consulta és viable i s'ha recolzat en una cita de Nelson Mandela, la que diu que “tot sembla impossible fins que no es fa”. La segona intervenció de la representant d'ERC, Rovira, ha escalfat la bancada socialista fins al punt que Rubalcaba li ha demanat que retirés les seves paraules. La diputada del Parlament ha acusat el PSOE d'arribar tard al federalisme “després d'haver acabat amb la vida política de Pasqual Maragall”.

En la seva segona intervenció, Herrera també ha retret al PSOE “arribar 36 anys tard i amb trampa”. i als dos grans partits d'estar pensant en les eleccions europees més que de debatre de manera constructiva: “Són bons estrategues i pèssims governants”. Tot i que el retret principal ha estat cap al PP per “fossilitzar la Constitució” i “engrandir la distància”, Herrera també ha incidit que la proposta federal del PSOE “fa trampa i arriba 36 anys tard”.

Picabaralla pel dret d'autodeterminació

El socialista ha respost l'atac amb l'acusació que ICV no defensa igualment les seves postures a tot Espanya i de manca de solidesa en el seu projecte: “Siguem seriosos, amb quin Estat volen federar?”. Les diferències pel que fa al tipus de federalisme han enfrontat també Rubalcaba amb Joan Coscubiela per defensar el dret a decidir. Coscubiela, reptat pel socialista, ha dit ser capaç “de defensar el mateix a Puente Genil que a l'Hospitalet” i ha negat l'acusació de no poder defensar el dret a la autodeterminació fora de Catalunya.

Malgrat tot, el seu missatge final ha consistit en la promesa que “intentarà convèncer el president” que dialoguin per reformar la Constitució. “Primer dialogar, segon pactar i tercer votar” ha estat l'ordre dels passos a seguir.

Etiquetas
stats