Sánchez Carreté torna a la Comissió Pujol, irrita els diputats i insisteix en el secret professional
Joan Anton Sánchez Carreté, que assessora fiscalment l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, i diversos membres de la seva família, ha tornat a comparèixer al Parlament a la Comissió que investiga el frau i l’evasió fiscal i les pràctiques de corrupció política però ha deixat insatisfets els diputats que l’han interpel·lat. Sánchez Carreté que ja va comparèixer amb anterioritat a la Comissió però en aquella ocasió va negar-se a respondre i va adoptar una actitud despectiva envers els diputats, que van reclamar que tornés a la càmera amb una altra actitud.
La seva actitud, aquest cop, ha estat més respectuosa amb els parlamentaris però en determinants moments de la seva compareixença s’ha crispat, fins al punt que el president de la Comissió, David Fernández, ha suspès momentàniament el seu treball per explicar-li les raons per les quals se l’havia citat i les normes de funcionament a les quals havia d’ajustar-se. “Això no és una tertúlia o un debat polític”, li ha recordat Fernández.
Els diputats volien saber detalls de les seves tasques d’assessorament fiscal a la família Pujol, que desenvolupa des de 1983, però Sánchez Carreté s’ha acollit al “secret professional i dret de defensa” per no donar-los resposta. Les preguntes relacionades amb la família Pujol han topat amb aquest mur. I també una pregunta directa del diputat d’ICV, Marc Vidal, sobre si ha assessorat fiscalment l’actual president de la Generalitat o si coneixia el seu pare. Que no contestés amb un NO aquestes preguntes ha provocat sorpresa i suspicàcies entre els diputats presents.
La voluntat de Sánchez Carreté era llegir quatre articles relacionats amb dues sentències en les quals va patir condemnes personals, però la seva lectura d’aquests textos s’estava fent molt lenta i davant les protestes d’alguns diputats ha renunciat a acabar-la. El diputat Marc Vidal ha batejat com “fer un Junior” la voluntat d’esgotar la paciència dels parlamentaris amb intervencions llargues que no aporten informacions útils. Sánchez Carreté n’ha aportat ben poques. Potser només es pot ressaltar que les seves relacions amb l’ex-secretari de la Presidència de la Generalitat, Lluís Prenafeta, no passen pel seu moment millor. “A aquest senyor fa anys que no el saludo”, ha dit.
Entre esbufec i esbufec, mirada al rellotge o al mòbil, ha obert una via a l’esperança: “Algun dia faré un llibre”.
A la sessió també ha comparegut Laura Cutillas, de l’empresa Focio, que ha demanat infructuosament que la trobada fos tancada als mitjans de comunicació. A Focio se la vincula amb el pagament de comissions injustificades al sogre de Jordi Pujol Ferrusola, Ramon Gironés, la qual cosa ha negat Laura Cutillas. Les seves explicacions no han convençut la majoria dels diputats.
També estava prevista la compareixença del director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, del director del Centre Nacional d’Intel·ligència, Félix Sanz, i el comissari en cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional, Manuel Vázquez. Tots tres s’han negat a fer-ho i el president de la Comissió, David Fernández, ha tornat a convocar-los el pròxim 5 de maig. Aquell dia també s’ha tornat a demanar que compareguin el ministre d’Economia, Cristóbal Montoro, el de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el cap del gabinet de presidència del Govern, Jorge Moragas. Tot fa pensar que cap d’ells seurà a les butaques de la sala on la Comissió desenvolupa la seva tasca.