Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

El testament del pare de Jordi Pujol no resol el misteri de l’herència en negre

L'expresident Jordi Pujol i la seva esposa Marta Ferrusola

Siscu Baiges

Cinc mesos ha tardat en arribar el document notarial de l’herència que va llegar Florenci Pujol als seus fills Jordi i Maria, després que el reclamés la magistrada del jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona. Ho va fer en el marc de les diligències obertes contra l’expresident de la Generalitat, després que confessés el 25 de juliol passat que durant 34 anys –entre el 1980 i el 2014- havia tingut diners ocults a Hisenda fora d’Espanya.

Els advocats de Jordi Pujol –Cristóbal Martell i Albert Carrillo- han aportat aquest testament finalment però no resol les incògnites sobre l’origen dels diners que l’ex-president va reconèixer haver amagat a l’estranger. De fet, en el comunicat que va fer públic Pujol el 25 de juliol ja explicava que aquests diners no estaven inclosos en el testament legal del seu pare: “El meu pare Florenci Pujol Brugat va disposar com a última voluntat específica que uns diners ubicats a l’estranger –diferents als compromesos al seu testament–, rendiment d’una activitat econòmica de la qual ja s’ha escrit i comentat, i que no estaven regularitzats en el moment de la seva mort, el setembre de 1980, fossin destinats als meus set fills i la meva esposa”.

Per tant, Jordi Pujol no va mentir. El que no ha fet, encara, és aclarir l’origen, la quantitat, el gestor i el recorregut fet pels diners dipositats pel seu pare a l’estranger. Tindrà ocasió d’aclarir-ho en la declaració com a imputat que haurà de fer el proper 27 de gener davant la jutgessa. La seva defensa ha recorregut la imputació de Pujol, la seva esposa i tres dels seus fills perquè considera que la regularització dels diners que tenien a Andorra Marta Ferrusola i aquests fills es va fer correctament, que no s’han incrementat en els darrers anys i que, a Espanya, enriquir-se no és delicte.

En el testament de Florenci Pujol hi consta que llega al seu fill Jordi una casa de Premià de Mar, valorada en tres milions de pessetes, i accions de Banca Catalana i l’empresa Cedat, valorades en una mica més de 13 milions de pessetes. Maria Pujol, la germana de l’ex-president, va rebre en aquesta herència les mateixes quantitats que ell. Cedat sembla que és una entitat financera, possiblement vinculada a Banca Catalana.

Aquesta versió donaria credibilitat a la sorpresa manifestada per Maria Pujol i el seu marit, Francesc Cabana, ex-secretari de Banca Catalana, quan van manifestar que no tenien cap informació sobre una possible herència de Florenci Pujol dipositada a l’estranger.

Era, per tant, una “herència en negre”, que ara tant la jutgesa com els diputats que formen part de la Comissió que investiga el cas Pujol al Parlament de Catalunya intentaran aclarir. Tot i la predisposició que va manifestar en el comunicat que va fer Jordi Pujol el 25 de juliol a donar explicacions davant les autoritats judicials i tributàries sembla que, de moment, no està massa disposat a aportar llum sobre el llegat no oficial del seu pare.

Etiquetas
stats