Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

TMB incompleix la llei de Transparència per ocultar els noms dels seus directius

La vaga de transports a Barcelona durant l'últim congrés del mòbil

Arturo Puente

Són 581 persones, totes elles Directius i Tècnics amb contractes fora de conveni a TMB i els seus noms són el secret millor guardat de l'empresa pública catalana. La companyia Transports Municipals de Barcelona, que està presidida per la regidora de Transports de Barcelona i depèn de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es nega a complir la llei de Transparència per donar accés als noms d'aquests treballadors davant d'una petició formal realitzada per Catalunya Plural al febrer.

Tot i la voluntat de transparència manifestada pel nou govern de l'AMB des de l'entrada de Barcelona en comú, alguns de les tradicionals estructures més opaques continuen resistint-se als propòsits de la direcció política. Des de la recentment creada direcció de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Gemma Calvet, assegura que “s'està portant a terme un procés d'implementació de la llei de Transparència molt ambiciós però que és progressiu”. De moment, han posat en marxa un portal de la transparència i han començat a aplicar la llei, en vigor des 2014. Però la negativa de TMB de donar accés a una de les seves informacions més bàsiques, com és qui són els seus directius, segueix sent una mancança bàsica en aquesta matèria.

Catalunya Plural va introduir el 29 de febrer tres peticions d'accés a la informació pública a les tres principals empreses del conglomerat públic de transports, TMB, TB i FMB. En elles es reclamaven dues coses: d'una banda, la plantilla, la relació de llocs de treball i el règim retributiu de cada un d'ells. D'altra, l'accés al nom de cada un dels llocs de treball a l'empresa, i la relació d'altes i baixes des de l'1 de gener de 2007. Les dues peticions estan observades com informació a la qual s'ha de donar accés per la llei de Transparència, en el seu article 24.1.

L'empresa va respondre el 18 de març donant resposta únicament a la primera de les peticions de Catalunya Plural. Assumpció Santolaria, directora de l'Àrea d'Administració i Finances, signa un document en el qual explicava que el sistema de classificació laboral i retributiva, per ser TMB no una administració sinó una empresa pública, es redueix a una taula en la qual es donen compte de els grups i categories professionals. Es remet al que ja publicat al portal de la transparència que l'empresa té en marxa des del març, s'adjuntava aquesta taula, en la qual s'explica el marc retributiu del personal laboral i dels de fora de conveni.

La resposta enviada incorre en tres mancances. La primera és que fa una interpretació lliure -i a la baixa- de l'equivalent a una relació de llocs de treball en una empresa pública. La segona és que oblida facilitar l'evolució retributiva de les categories i grups des de 2007, cosa que es reclamava. En tercer lloc, ni tan sols es dóna per assabentada de la segona de les consultes realitzades, la relació de noms dels seus treballadors.

Obertura d'una reclamació administrativa

Considerant que la resposta donada per l'empresa no havia estat completa, Catalunya Plural va interposar una reclamació davant el GAIP (Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública), que va ser admesa a tràmit pel ple del 13 d'abril. A partir de llavors, durant l'últim mes TMB s'ha continuat negant a facilitar la informació pública requerida. En les seves al·legacions addueixen la llei de protecció de dades que, segons entenen, els impediria desvetllar noms propis dels seus treballadors.

No obstant això, diversos organismes competents sobre protecció de dades han emès informes contraris al parer de l'empresa, alguns d'ells introduïts com a annexos a la primera petició de Catalunya Plural. Sense anar més lluny, l'Agència de Protecció de Dades en el seu informe 13/2016, en què assegura: “Les dades de la relació o catàleg de llocs de treball que consisteixin únicament en les dades que hagin de figurar en aquesta relació o catàleg juntament amb el nom i cognoms de la persona que ocupa aquest lloc de treball no són més que dades merament identificatives relacionats amb l'organització, funcionament o activitat pública de l'òrgan ”. Per això, l'Agència considera que la regla general és favorable a la publicació d'aquests noms.

No és l'única. L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, en el seu dictamen 13/2016 arriba a les mateixes conclusions. “No sembla que pugui haver-hi cap obstacle, des del punt de vista del dret a la protecció de dades, perquè qualsevol ciutadà pugui sol·licitar a l'Administració si un determinat lloc s'ha proveït de forma definitiva, mitjançant quin procediment i la identitat de la persona que ha estat nomenada ”, considera l'organisme.

El procediment obert continua en tràmits i la Comissió de Garantia d'Accés a la Informació Pública resoldrà en els pròxims dies, però durant els últims dos mesos i mig l'empresa pública més gran de l'AMB ha intentat amagar per tots els mitjans el nom d'uns directius contractats a dit i que cobren de l'erari públic.

L'ocultació d'aquests noms ja va ser notícia al febrer passat, quan va esdevenir una de les raons adduïdes pels sindicats per convocar la vaga de transports coincidint amb el Mobile World Congress.

Explicacions dels responsables de transparència

L'exdiputada d'ERC, Gemma Calvet, va ser fitxada per Colau com a Directora de Transparència de l'AMB a l'octubre passat, amb l'objectiu que l'AMB i les empreses que en depenen comencessin a complir amb la llei de Transparència, una cosa que fins al moment no feien. Sobre la negativa de donar accés a la informació pública relativa als directius de TMB, Calvet rebutja fer declaracions, per considerar que es tracta d'un procés administratiu que està en marxa.

Calvet però destaca els “avenços que l'empresa pública està duent a terme”, entre els quals situa haver designat un enllaç de transparència o haver posat en marxa el web de transparència, al mateix temps que la de l'AMB. La directora, que reconeix que el portal “no incorpora totes les dades que requereix la llei”, recorda que “cap organisme compleix la llei de Transparència al 100%”. “Per a nosaltres la transparència és el camí i el dret d'accés és prioritari”, remarca.

Etiquetas
stats