Els valors de la Transició, contra el règim de la Transició
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat aquest dilluns un indissimulat missatge al Govern espanyol durant el seu parlament a la capella ardent d'Adolfo Suárez. “Suárez va mirar de cara, es va arriscar, no va defugir els problemes”, ha subratllat el president, un “actiu polític” que s'hauria de tenir present avui, en nítida referència a l'actitud immobilista de l'Executiu espanyol per negociar sobre la sobirania catalana. Artur Mas utilitzava així la figura més característica de l'etapa protodemocrática per defensar el nou disseny polític que suposaria una consulta sobiranista a Catalunya. Eren els aplaudits valors de la Transició, convertits en argument contra el propi règim sorgit de la Transició.
Mas ha emès el seu missatge al Pati del Congrés dels Diputats, en un breu discurs després de l'homenatge al mort, i no ha desaprofitat l'oportunitat per posar en relleu les qualitats de l'expresident que avui no és al Govern de Rajoy per resoldre el debat sobiranista: “Suárez es va atrevir, es va arriscar i es va cremar o el van cremar: Avui trobem a faltar els valors i l'empenta del president Suárez”. Mas va contrastar l'actuació política del líder de la Transició amb la de l'actual Govern amb un concís “qui l'ha vist i qui el veu”, després de recordar que l'expresident Suárez va restituir la Generalitat de Catalunya en propiciar el retorn de Josep Tarradellas abans que la Constitució fos aprovada.
El mateix recurs “judoka” –en l'art marcial del judo es fa servir la força del contrincant per derrocar-lo– l'ha utilitzat el primer secretari d'ICV, Joan Herrera, que ha assegurat veure en Rajoy “l'antítesi” de Suárez. El líder ecosocilista remarca que al president de l'Executiu li falta la “flexibilitat” i la “capacitat d'escolta de les demandes del carrer” que Suárez va tenir. I després d'exalçar els valors que sovint han estat lligats a la gènesi de l'actual etapa política, Herrera ha recordat les marxes de la dignitat que van tenir lloc el cap de setmana a Madrid per assenyalar que “emergeix una reivindicació per canviar de règim” ja que que les regles de la Transició “ja no serveixen”.
“Davant grans reptes, grans solucions”, ha reclamat Mas, utilitzant l'imaginari del final dels 70 per reclamar el diàleg, la negociació i el coratge que la Generalitat ve demanant des de fa mesos, davant la negativa del Govern de Rajoy a “trossejar la sobirania”. El president Mas no dubtava en apoderar-se així dels valors tantes vegades premiats pels polítics espanyols, per esgrimir-los com a argument a favor davant les autoritats presents al Congrés, a només una setmana que aquesta mateixa Cambra debati la petició del Parlament perquè li sigui traspassada la competència de celebrar referèndums.
No només el líder de CiU ha reivindicat els valors del primer president. Des d'ERC, formació que no va acudir a la capella ardent, també van exalçar la figura del mort per boca del seu portaveu al Congrés, Alfred Bosch, i alhora va recordar una cita de Suárez: “El que és normal al carrer ha d'elevar-se a la categoria política de normal”. “Aquestes paraules són de rabiosa actualitat”, va remarcar Esquerra en un comunicat en què s'instava als que parlen del llegat de Suárez a seguir el seu exemple.
Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, també ha aprofitat l'ocasió per reforçar la postura que defensa el seu partit. “Per als que hem defensat que cal una segona transició, és moment de reivindicar la manera de fer d'Adolfo Suárez”, ha assegurat Navarro, que ha glossat la figura del mort com “un exemple d'una generació de polítics que volien parlar i construir consensos”.
L'històric dirigent de CiU i redactor del text constitucional, Miquel Roca, va retreure als polítics la utilització de l'exemple de Suárez perquè, segons ell, “avui no toca” i “cal valorar-lo per si mateix i pel que ha deixat”. “Avui és mal moment per instrumentalitzar la figura de Suárez”, va assegurar Roca, que va descriure al mort com “un amic entranyable”.