Mas traslladarà per escrit a Rajoy el desig estès en la societat catalana de celebrar una consulta
L'expresident del Parlament i exconseller Joan Rigol (UDC) redactarà per encàrrec del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, un document que constati el suport social que té el 'dret a decidir' entre la majoria de les entitats cíviques de Catalunya. Així ho ha explicat el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió constitutiva del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, feta aquest dimecres al Parlament durant unes dues hores i mitja.
Mas s'ha compromès davant desenes de representants de la societat civil catalana a “traslladar” per escrit al president del Govern, Mariano Rajoy, el sentir majoritari de les associacions a favor d'una consulta, i les entitats s'han compromès a fer pedagogia de l'autodeterminació.
Homs ha ressaltat que es tractava d'una reunió “excepcional” i que no han pogut participar-hi totes les entitats que havien demanat assistir-hi, cosa que ha atribuït únicament a qüestions estrictament operatives. Segons el portaveu del Govern català, Mas ha agraït als assistents el seu compromís amb l'autogovern i la radicalitat democràtica, i ha diagnosticat que no tota la societat pensa el mateix sinó que hi ha una diversitat, però amb un mínim comú denominador: “Entendre que la democràcia és la solució i no el problema”.
Més implicació
Mas ha advocat perquè, a nivell polític, es traslladi aquest consens de la societat civil, i el Govern català ha convidat les entitats a què, “en funció de les seves possibilitats”, s'impliquin més per estendre el Pacte Nacional a més gent, ha explicat Homs. Joan Rigol té ara l'encàrrec de consensuar “un text de referència conjunt”. Segons el Govern català, es pot prendre com a base un text que divendres van rubricar a Lleida diverses entitats cíviques, socioeconòmiques i polítiques d'àmbit local i provincial en defensa del 'dret a decidir'.
Tots els assistents a la reunió d'aquest dimecres formaran part del 'grup promotor' del Pacte Nacional, que, segons Homs, podrà reunir-se “quan sigui requerit” per part del Govern català.
Les 13 cambres demanen que la consulta sigui legal i vinculant
El president del Consell de Cambres de Catalunya i de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha demanat en la reunió un procés amb plenes garanties legals i amb un resultat vinculant i reconegut per totes les institucions, i ha advocat pel diàleg amb l'Estat.
Segons ha informat en un comunicat l'organisme que agrupa les 13 cambres catalanes, Valls ha defensat durant el seu discurs la via del diàleg, tot i que ha reconegut que la voluntat per part del Govern central no s'ha posat prou de manifest, i ha remarcat que l'Estat hauria de ser conscient que “les justes reivindicacions del poble català no desapareixeran amb el temps”.
Valls ha insistit que el principal risc és que la incertesa pugui paralitzar les decisions d'inversió en un moment en què les empreses necessiten seguretat jurídica i estabilitat política, i ha alertat que la transició cap al nou estatus pot tenir conseqüències econòmiques molt importants per les empreses catalanes amb activitat a la resta de l'Estat. Segons la seva opinió, la qüestió important no és si una Catalunya amb Estat propi seria o no viable econòmicament, sinó “si les oportunitats derivades del canvi d'estatus compensarien les contingències”.
El PSC demana protagonisme per al Parlament i no per al pacte nacional
El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha demanat que el lideratge sobre el 'dret a decidir' de Catalunya recaigui en la comissió parlamentària aprovada per la cambra catalana i no en el Pacte Nacional, que ha celebrat la seva primera reunió aquest dimecres. En declaracions a Catalunya Ràdio, el diputat socialista ha argumentat que és al Parlament on la ciutadania pot seguir “amb llum i taquígrafs” el procés per convocar una eventual consulta d'autodeterminació.
Per contra, ha considerat un “greu error” que el pes d'aquest procés recaigui en el Pacte Nacional, així com que el lloc triat pel Govern per convocar sigui precisament al Parlament. Lucena ha defensat que el PSC ha donat mostres “inequívoques” de ser partidari d'una consulta legal i acordada amb l'Estat, i ha recordat que, tot i declinar estar presents en el Pacte Nacional, si formaran part de la comissió.