Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni

La Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya presenta la seva novena edició

El rector de la UPEC, Jordi Serrano (a l'esquerra), presentant l'edició novena de la universitat en un dinar amb els mitjans de comunicació.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

“Georges Lakoff, en el seu famós llibre No pienses en un elefante, deia una cosa que a mi em sembla molt significativa, que és que mentre la dreta inverteix en pensar, l'esquerra s'ha tornat molt més pragmàtica i dedica els diners a coses molt més concretes”, assenyala Jordi Serrano, rector de la Universitat Progressita d'Estiu de Catalunya (UPEC). I hi afegeix les dades: mentre la fundació FAES té sis milions d'euros, la fundació Ideas, vinculada al PSOE, en té 600 mil. “10 a 1 és el resultat de la batalla ideològica entre la dreta i l'esquerra”, conclou.

L'objectiu de la UPEC, que entre el 3 i el 5 de juliol celebrarà la seva novena edició, és fer una humil aportació al pensament d'esquerres. Humil perquè, segons Serrano, “si volem que les idees d'esquerres tornin a ser hegemòniques, necessitem moltes UPECs i molts think tanks”. El programa aplega referents dels moviments socials com Ada Colau, Albano Dante, Jaume Asens o Teresa Forcades, intel.lectuals d'esquerres com Gerardo Pisarello, Joan Manuel Tresserras o Vicenç Navarro, i també representants dels grans sindicats i partits de l'esquerra institucional.

Mentre el rector plantejava les diverses facetes de la crisi actual, que no és només econòmica, Laura Pelay, membre de la Junta, aclarava que la consideren una crisi de sistema, però que “cal construir un relat per explicar-ho, i per això volem agrupar aquestes persones de referència en àmbits molt diversos.” Per Serrano, aquest nexe entre el pensament, la política institucional i els moviments socials és clau: “Tenim una distància tan gran entre la reflexió i la política que s'està frivolitzant la política”, lamenta.

Serrano considera l'actual “un moment de crisi extrema” que reclama una resposta de l'esquerra. Ha parlat d'una crisi nacional, “la més important des de la transició”, una crisi social, “que posa més en perill que mai tot el que s'ha construït en aquests trenta-cinc anys”, i una crisi política. “Els mètodes tradicionals que ha utilitzat l'esquerra ja no funcionen, una comissió parlamentària no hagués donat resposta al problema de les hipoteques, així que la PAH planteja una alternativa davant la ineficàcia de l'actuació política de l'esquerra”, diu el Rector.

En aquest sentit, la UPEC, impulsada pels principals partits i sindicats de l'esquerra institucional, té un fort componenent d'autocrítica. “El lema d'aquesta edició diu que volem repensar-ho tot, i aquesta voluntat de qüestionament implica qüestionar la mateixa esquerra, fer autocrítica”, diu Sergi de Maya, també membre de la Junta. Per això destaca que la UPEC ha convocat “veus molt crítiques amb els partits”.

Etiquetas
stats