Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El projecte Castor i la contaminació de l'Ebre protagonitzen el tercer 'tour tòxic'

El Tribunal Suprem va demanar a Industria les auditories de manteniment de Castor

Oriol Solé Altimira

La província de Tarragona concentra centrals nuclears, indústries petroquímiques i els efectes del fracassat projecte Castor. “El sud de Catalunya pateix una concentració d'indústries contaminants i perilloses. És una zona de sacrifici”, resumeix l'enginyer tècnic Alfons Pérez. Per aquest motiu la Xarxa de la Sobirania Energètica (XSE) i l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), entre moltes altres plataformes, s'han centrat a Tarragona la tercera edició de la caravana Volt. Se celebrarà entre els propers 29 i 31 d'octubre.

Inspirat en els toxic tours americans que denuncien les infraestructures energètiques de les multinacionals, el Volt d'aquest any vol assenyalar les externalitats que afecten la salut de les persones, al medi ambient ia la sobirania energètica de les persones. Per exemple, els sismes que va provocar el magatzem subterrani de gas Castor, propietat del grup ACS de Florentino Pérez, en municipis de la costa de Castelló i Tarragona.

El Castor ha acabat en els tribunals, que investiguen si hi va haver prevaricació en els permisos i delicte contra el medi ambient a les injeccions de gas. La factura del fiasco del Castor ascendeix als 1.350 milions, que pagaran els consumidors. Els primers informes geològics van obviar l'existència de falles actives en el subsòl i del risc de sismicitat induïda. El projecte està paralitzat després de causar mig miler de petits sismes.

A més del Castor, el Volt III visitarà el polígon petroquímic de Tarragona amb la Plataforma Cel Net, que denuncia els repetits incidents de contaminació lumínica, sonora i ambiental de Repsol i la inacció de l'administració per combatre'ls.

L'última parada del Volt d'aquest any serà la planta que el grup Ercross té a Flix. Tal com va publicar en exclusiva eldiario.es, Ercros va ocultar a les autoritats la quantitat real de mercuri que s'acumula en la seva planta. La fàbrica va mantenir una doble comptabilitat d'aquest metall pesat altament contaminant utilitzat en la producció de clor.

“Les empreses tenen mecanismes per perpetuar el seu poder tot i les conseqüències mediambientals de la seva activitat: captació dels podres i recursos públics, callar les veus crítiques amb llocs de treball o capacitat d'influir en els marcs legals, especialment de l'àmbit energètic i elèctric” , explica Pérez.

A més de l'observació de macroprojectes sobre el terreny, el recorregut del Volt III vol ser una eina per vincular-se amb grups i lluites locals amb l'objectiu de teixir aliances futures i donar respostes col·lectives als grans projectes energètics. Per això aquest any si visitarà la cooperativa energètica de biomassa de Vandellòs.

Etiquetas
stats