Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Dimiteixen sis membres de la direcció de la CUP tres dies abans que comencés a renovar-se

Assemblea de la CUP

Oriol Solé Altimira

La voladura controlada de la direcció de la CUP –renovació, en paraules del partit– ha patit un episodi d'efectes orgànics limitats però que evidencia el mal ambient intern que es respira a la CUP. Sis dels 15 membres del Secretariat Nacional, l'òrgan de direcció de la formació assembleària, han anunciat aquest divendres la seva “dimissió irrevocable”, a tres dies que s'iniciés el procés de substitució de tots els seus membres.

Els dimitits (Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Sayes) estan en l'òrbita de Poble Lliure, l'organització de l'Esquerra Independentista més partidària d'investir Artur Mas i de tramitar els pressupostos de Junts pel Sí. “Rebutgem la proposta d'una dimissió conjunta de tot el Secretariat”, han indicat en un comunicat. Així mateix, han carregat contra les “actituds maquiavèl·liques i sectàries” de membres de la CUP.

Un comunicat de la CUP havia anunciat a principis d'aquest setmana que el Secretariat Nacional de la formació iniciaria el proper dilluns dia 20 la seva renovació. Els dimitits han discrepat sobre el posicionament oficial del partit i han assegurat que “el relat sobre la renovació del secretariat no ha estat consensuat”.

A més de les discrepàncies orgàniques, els dimitits també han criticat el 'no' a Artur Mas i als pressupostos ja que, al seu parer, “ens allunyen de l'estratègia independentista que havíem assumit programàticament”. “No volem que se'ns malinterpreti. No som partidaris d'Artur Mas”, han matisat.

Les dimissions han arribat malgrat les crides a mantenir la unitat interna que veus destacades de la CUP, de dins i de fora del grup parlamentari, havien fet en públic i en privat les últimes setmanes. Fonts cupaires titllen les dimissions d'“escenificació” i consideren que “estan més enfocades cap a l'exterior de la CUP que no cap al seu interior”. Recorden així mateix que dilluns que ve s'iniciarà el procés de relleu del Secretariat.

En un comunicat oficial, la CUP ha lamentat les dimissions i ha assenyalat que “tots els processos de debat i de decisió s'han fet amb totes les garanties democràtiques”. Així mateix, la CUP ha explicat que els dimitits no van acudir a la reunió del Secretariat de dilluns que va acordar iniciar els tràmits per fer efectiva la seva renovació.

Dues visions del procés

Amb les dimissions es torna a evidenciar l'estira i arronsa intern que viu la CUP des de les negociacions per a la investidura. La majoria de la militància de la CUP no forma part ni de Poble Lliure ni d'Endavant (l'organització més contrària a Mas i als pressupostos), però els corrents representats per aquestes dues organitzacions de l'Esquerra Independentista sí que exemplifiquen les dues postures sobre les aliances i tempos del procés sobiranista.

D'una banda, una part de la CUP considera que s'ha d'ampliar la base social independentista per l'esquerra i per això denuncia la tendència a l'autonomisme de Convergència. L'altra opina que s'ha d'enfortir el moviment popular independentista de forma transversal i aposta per arrossegar Convergència cap a l'independentisme no donant-los mai una excusa per retrocedir, incloent-hi pactar amb ells encara que això signifiqui sacrificar determinades reivindicacions socials.

Després d'aprovar-se a l'Assemblea Nacional d'Esparreguera, 11 dels 15 nous membres del Secretariat seran elegits a través de candidatures col·lectives, i 4 de candidatures individuals, i s'escolliran per primera vegada per via telemàtica. No es preveu que aquest canvi beneficiï especialment a cap corrent intern, ja que si cap equip aconsegueix un mínim del 65% dels vots es passarà a distribuir les 11 places de manera proporcional als vots obtinguts per cada candidatura. Les converses per teixir una llista de consens es mantindran tot i les dimissions, apunten les mateixes fonts.

Etiquetas
stats