Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junts pel Sí només debatrà la moció de la CUP de desobediència al Constitucional si s'ajusta a la legalitat

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident Lluís Corominas

elDiario.es Catalunya

Junts pel Sí ha posat condicions a que el ple del Parlament de la setmana vinent debati la moció de la CUP que demana “no atendre” la sentència del Constitucional que va anul·lar la declaració independentista del 9 de novembre, i a reiterar-ne la seva vigència i contingut.

La reunió de la Mesa del Parlament, on JxSí té majoria, ha admès a tràmit la proposta de la CUP perquè la Cambra desatengui l'anul·lació decretada pel TC de la declaració independentista. Però ho ha fet, segons ha explicat el seu vicepresident primer, Lluís Corominas (JxSí), amb la condició que s'hi introdueixin canvis. El motiu, ha dit Corominas, és que el text suscita “dubtes” legals.

Així, tot i l'admissió a tràmit inicial, Corominas ha explicat que, si no es produís cap variació en el text per la via d'esmenes i transaccions, la Mesa proposarà sotmetre a votació del ple del Parlament del proper 6 d'abril, una alteració de l'ordre del dia per retirar la moció. No ha tardat en respondre a JxSí la diputada de la CUP, Anna Gabriel, que ha advertit que el seu grup no pensa canviar “ni una coma” del text, i ha demanat a la llista de l'independentisme transversal que avisi els anticapitalistes “si la declaració del 9-N és paper mullat”.

Aquesta moció ha provocat l'enfrontament entre Convergència i la CUP i que, a falta de les esmenes que el grup parlamentari de Junts pel Sí pugui presentar, pot provocar un altre enfrontament entre els dos grups independentistes del Parlament. Aquest dilluns, el líder de CDC al Congrés, Francesc Homs, va carregar contra els cupaires per “partidisme” i va fer servir l'esmentada moció per qüestionar l'independentisme de la CUP. Del que han declarat Corominas i Gabriel es dedueix que, si res no canvia, la moció acabarà caient de l'ordre del dia.

A banda de la desobediència al Constitucional, la moció dels anticapitalistes insta el Govern que encapçala Carles Puigdemont a presentar al Parlament en un termini de 30 dies un pla d'execució dels annexos de la declaració, relatius a drets socials, així com “un pla d'actuació relatiu a la fase preconstituent del procés constituent”. També reclama a l'executiu que reservi una partida als pressupostos “per tal de finançar l'esmentada fase preconstituent” i que doni suport als Ajuntaments investigats per donar suport a la declaració.

Etiquetas
stats