Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

JxSí i el PP rebutgen regular el preu del lloguer a la nova llei catalana antidesnonaments

Diputats independentistes aplaudeixen en el ple després d'aprovar la celebració d'un referèndum

Arturo Puente

La regulació del preu de lloguer que proposa l'Ajuntament de Barcelona no entrarà en la futura Llei de Mesures Urgents que prepara la consellera encarregada d'Habitatge, Meritxell Borràs, en substitució dels articles anul·lats de la llei catalana antidesnonaments. Els grups de JxSí i PP han tombat aquest dijous la proposta de Catalunya Sí que es Pot que reclamava definir el “lloguer abusiu” a la nova norma, tal com reclama l'Ajuntament de Barcelona per fer front a la bombolla del lloguer.

Amb el rebuig d'aquesta proposició, el Govern arxiva definitament un assumpte que l'equip de Colau ha vingut reclamat amb insistència per lluitar contra la bombolla especulativa del mercat del lloguer que asseguren haver detectat a Barcelona. L'Ajuntament de la capital ja va realitzar al·legacions en aquest sentit en la primera taula d'entitats que el Govern va convocar després de l'anul·lació de la llei antidesnonaments, que van ser rebutjades.

La proposta que CSQEP presentar aquest dijous davant el ple del Parlament tornava a instar el Govern a incorporar en la llei que prepara uns determinats criteris sobre el preu màxim de l'arrendament, com que suposessin un esforç major del 30% dels ingressos mitjans en el municipi. El text assenyalava als grans tenidors de propietat immobiliària, apuntades o susceptibles de ser apuntades en el Registre d'habitatges buits de la Generalitat, així com als fons de titulització i les societats de gestió immobiliària.

El text del grup parlamentari de Podem, ICV i EUiA, que recollia la petició en la que l'equip de Colau ha insistit durant els últims mesos, només va obtenir el suport dels diputats de la CUP. JxSí i el PP es van aliar per rebutjar la proposta, mentre que Ciutadans i PSC van optar per l'abstenció. Aquest últim grup, que comparteix govern amb els comuns a l'Ajuntament, va presentar un altre paquet de mesures sobre habitatge conjuntament amb CSQEP, en què no es feia esment a la regulació del preu de l'arrendament i es limitava a reclamar un augment de les ajudes al pagament del lloguer, que també va ser tombada amb els vots de JxSí.

Des del Departament que dirigeix Borràs s'ha rebutjat incloure en la nova llei de mesures urgents regulació sobre el mercat del lloguer al·ludint que només ha de recollir allò suspès de la llei 24/2015. Malgrat això, la nova norma antidesnonaments, que previsiblement arribarà al Parlament en les pròximes setmanes, rebaixarà de forma considerable la llei suspesa pel Constitucional.

Tant la PAH com l'Aliança contra la Pobresa Energètica, impulsores de l'antiga llei, rebutgen el nou text adduint que l'obligació d'oferir una alternativa a les famílies vulnerables queda circumscrita als habitatges incorporats al registre de pisos buits de la Generalitat, de caràcter voluntari, i que la cessió obligatòria a l'administració dels pisos buits de grans propietaris s'ha substituït per la cessió temporal d'habitatge per interès social. A més no estan d'acord amb que la nova norma no incorpori regulació de preus en el mercat del lloguer, com reclama l'Ajuntament de Barcelona, tot i que des de la PAH consideren que a la proposta del consistori i la recollida per CSQEP encara li falta valentia, ja que s'ha de regular tot el mercat i no només el corresponent al registre d'habitatges buits.

Regulació en una futura llei de lloguer

Malgrat el rebuig de JxSí d'introduir l'àmbit del lloguer a la nova llei de mesures urgents, sí que deixen la porta oberta a tractar aquest assumpte en la futura llei de lloguer catalana. El Departament ja ha format una taula de treball amb diferents administracions, entitats i col·lectius interessats per acostar posicions sobre una futura Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) per a Catalunya. Però, malgrat estar en fase d'estudi, d'arribar a fer-se aquesta llei trigaria anys a entrar en vigor.

Des de l'Ajuntament consideren que si s'espera tant per començar a regular el preu del lloguer podria arribar tard al que consideren una veritable bombolla especulativa en el lloguer, no només de la capital sinó de tot l'àrea metropolitana de Barcelona. Per això opinen que en la llei de mesures urgents hi ha una oportunitat per introduir immediatament aquesta regulació.

Tot i que les mesures d'urgència proposades per l'Ajuntament només passarien de moment per la regulació del lloguer per als grans propietaris d'habitatge, el pla de l'administració Colau va més enllà. Javier Buron, gerent d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, explicava el passat mes en una entrevista amb Catalunya Plural la seva proposta, que passaria per elaborar un estudi de mercat que fixés preus de referència no només al consumidor sinó al propi mercat, amb conseqüències jurídiques per qui no compleixi.

“En determinats llocs els preus no poden fluctuar lliurement i ha d'haver-hi límits”, explicava Buron, posant com a exemple capitals europees com Viena, Berlín o París. “Podem esperar que rebenti el mercat de lloguer i que els contribuents paguin els plats trencats, com ja es va fer abans, o podem mirar de refredar-ho, que és el que no es va fer”, defensava.

Etiquetas
stats