Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera
Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

La primera mascletada vertical il·lumina València amb un estampat floral

Milers de persones han gaudit de la primera mascletada vertical de la història

EFE

València —

Un estampat floral amb els colors del teixit que llueix la fallera major de València va il·luminar la nit del dissabte el cel de la ciutat en la primera mascletada vertical de la història, més potent i més llarga que una tradicional, que ha rendit a més homenatge aeri a l'artesania sedera de la indumentària fallera.

Pólvora, soroll i color s'han conjugat en l'antic llit del riu Túria en un innovador tret de més d'onze atronadors minuts, en la vespra que València done el tret d'eixida, a través de la Crida, a les primeres Falles amb el segell de la Unesco de Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La mascletada, batejada com la Amstel Nit de l'Espolí i que cerca reivindicar aquest teixit artesanal valencià amb cinc segles de tradició, ha conjuminat efectes pirotècnics propis dels castells nocturns de focs artificials i de les mascletades diürnes, i s'ha desenvolupat entre els ponts de l'Exposició i de les Flors.

El pirotècnic Ricardo Caballer (Ricasa) i el mestre seder Vicente Enguídanos, conegut com “l'últim velluter” -l'única persona capaç de teixir a mà el vellut de la indumentària tradicional valenciana- han sigut els encarregats d'encendre la metxa d'aquesta singular mascletada.

Nombrosos espectadors han presenciat com el foc teixia en l'aire a 50 metres d'altura, igual que el fil de seda ho fa en el teler, un espolí d'uns 400 metres quadrats amb els mateixos colors del que porta enguany la fallera major de la ciutat, Raquel Alario, qui ha triat tons rojos.

L'espectacle pirotècnic, que ha durat el doble que les habituals mascletades de la Plaça de l'Ajuntament, s'ha muntat sobre una estructura de 2.500 quilos i 400 metres quadrats, subjecta per una grua i situada a 50 metres d'altura, i ha desplegat fins a dotze colors diferents.

Noves carcasses i efectes pirotècnics s'han pogut veure en aquest espectacle, que ha inclòs un terratrèmol final compost per mil trons de colors en el qual s'ha alternat el plànol vertical amb l'horitzontal i en el qual s'han tornat a veure els colors de l'espolí triat per la fallera major de València.

Els aplaudiments i ovacions del públic han acomiadat aquest tret pirotècnic, que també han presenciat en directe la fallera major de València, Raquel Alario, i la seua cort d'honor.

Aquesta cita pirotècnica ha sigut el preludi de Crida d'aquest diumenge, que per primera vegada se subtitularà per a persones sordes i amb la qual es dirà al món sencer a gaudir de les Falles, que l'1 de març començaran el cicle diari de mascletades en la plaça de l'Ajuntament i viurà els seus dies grans entre el 15 i el 19 de març.

Sobre este blog

La secció que es proposa pretén ser un espai dedicat a tot el relacionat amb les festes de València, en el qual les Falles i tots els sectors culturals vinculats a les mateixes tinguen un especial protagonisme.

Etiquetas
stats