Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La depuradora de la corrupció, pendent de tancament per una sentència, amenaça amb “un episodi crític de contaminació” a València

La depuradora de Pinedo junt amb les cases

Carlos Navarro Castelló

València —

0

La depuradora de Pinedo va ser un dels grans forats negres de la corrupció del PP a València. A través de l’empresa pública Emarsa es van desviar 23,5 milions d’euros entre els anys 2004 i 2010, en un cas en s’ha condemnat 24 persones entre polítics populars i tècnics afins.

La instal·lació està pendent que els veïns afectats per la seua última ampliació, l’anomenada fase tres, sol·liciten definitivament l’execució de la sentència que van guanyar el 2016, la qual declara il·legal la seua obertura per mancar de llicència d’activitat. Això abocaria la planta de tractament al tancament de tota la seua activitat.

La plataforma veïnal ha demanat l’execució de la sentència judicial aquesta setmana. La Generalitat Valenciana, responsable de la instal·lació, va fer els tràmits de l’ampliació a la valenta i passant per damunt dels veïns, que van interposar la denúncia el 2005, amb Rita Barberá a l’Ajuntament de València i Francisco Camps al capdavant del Govern autonòmic.

Llavors, es va donar la contradicció que mentre Emarsa gestionava les dues primeres fases, la tercera es va adjudicar a la unió temporal d’empreses (UTE) formada per Aigües de València i Depuración de Aguas del Mediterráneo (DAM).

Una vegada va saltar a la llum l’escàndol del saqueig, la Generalitat va decidir liquidar Emarsa i és en aquest moment es va encomanar durant 20 anys la gestió de la depuradora de Pinedo a l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar), que al seu torn va licitar i va adjudicar tota la planta a la mateixa UTE fins al febrer de l’any que ve.

El tancament, un desastre mediambiental

Si s’ordena el tancament de la depuradora de Pinedo com a conseqüència de la petició de l’execució de la sentència, es produiria un autèntic desastre ambiental.

La planta dóna servei a 1,5 milions de persones de València i la seua àrea metropolitana. És, amb diferència, la planta de depuració d’aigües més gran de la Comunitat Valenciana i de les més grans d’Espanya.

De fet, segons un informe de la Conselleria de Medi Ambient, “la parada de Pinedo III implicaria un episodi crític de contaminació, per tal com propiciaria l’abocament d’uns 70 hectòmetres cúbics d’aigua amb una contaminació mitjana en demanda bioquímica d’oxigen (DBO5) de 176 mil·ligrams per litre, que multiplica per set les xifres de contaminació autoritzades”.

Una contaminació que afectaria principalment les platges de València, on anirien a parar totes les aigües residuals que ara es depuren en la instal·lació.

Tant el regidor del Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València, Vicent Sarrià, com el secretari autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, han comentat que el tancament de la depuradora és inviable.

La solució passaria per l’elaboració d’un pla especial de mesures correctores, una actuació que la sentència considera indispensable per a legalitzar la planta d’aigua.

25 milions d’inversió

Com ha informat eldiario.es, la Conselleria de Medi Ambient invertirà 25 milions d’euros per a reduir les molèsties que genera la depuradora de Pinedo.

Segons ha explicat el secretari autonòmic, Fran Quesada, el pla s’aprovarà després del pròxim estiu i preveu 10 milions per a mitigar les olors i els sorolls del trànsit pesant mitjançant la creació de vies alternatives, i 15 més per a modernitzar la planta amb turbines noves i altres elements més sostenibles i eficients.

Actualment, el document està en fase d’avaluació ambiental i després haurà de passar a exposició pública, la qual cosa en retardarà l’aprovació definitiva al pròxim estiu.

Etiquetas
stats