Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
La gran festa de la lectura comença a València
“Benvolgut lector, vés a buscar el teu llibre. En algun lloc d'aquesta fira de València està aqueix llibre que t'espera”. L'escriptor Manuel Vilas animava així durant la inauguració de la 54 Fira del Llibre de València a endinsar-se en les més de cent casetes i trobar aqueixes pàgines que aconseguisquen despertar la teua curiositat: “Cal buscar el llibre que resolga la teua vida. Jo porte buscant anys i anys, per això continue llegint”.
Del 25 al 5 de maig els Jardins de Vivers es converteixen de nou en el punt de trobada més important de lectors, autors, editors, il·lustradors, llibreters i agents del sector del llibre, per a celebrar la gran festa de la lectura.
Setanta autors, 66 espais expositius, 600 signatures d'exemplars, concerts i tallers de lectura, són només algunes de les activitats de la programació d'enguany que també compta amb taules redones, debats, recitals i tallers de lectura. Organitzada pel Gremi de Llibrers i la Fundació Fira del Llibre, tenen preparades activitats infantils i unes altres quaranta en les quals participaran uns 4.300 escolars.
El president del Gremi de Llibrers, Nacho Larraz, ha assegurat durant la inauguració que enguany la Fira es compromet “amb col·lectius que veuen perillar els seus drets”. “Ens comprometem amb les dones i amb la igualtat de gènere, amb el valencià i amb els drets lingüístics, amb els col·lectius LGTBI, amb la llibertat d'expressió, amb les persones migrants, amb la història i la memòria”, enumera Larraz. L'organització ha programat 18 taules redones sobre temàtiques com memòria històrica, fantasia, ciència-ficció, transsexualitat, poesia, literatura LGTBI, novel·la negra, entre altres.
La presidenta de l'Associació d’Editors del País Valencià, Àfrica Ramírez, ha defensat durant la inauguració el compromís “ferm” del món editorial amb la Fira, que compta amb un espai dedicat a les editorials valencianes. “Tenim llibres per totes les casetes de la Fira i també una carpa amb més de 60 editorials i una gran varietat”, apunta Ramírez.
L'escriptor Manuel Vilas, que ha estat signant exemplars de la seua última novel·la Ordesa, deia que “busquem l'alegria en els llibres”. Juntament amb Pepa Guardiola, tots dos són padrí i padrina de l'edició d'enguany. “Remem a l'uníson amb les nostres herències lingüístiques perquè l'afecte pels llibres impere en les persones des de xicotetes i durant tota la seua vida”, expressava l'escriptora.
I entre aqueixos llibres que esperen ser trobats estan, per exemple, Aprendre a parlar amb els plantes de Marta Orriols, un llibre sobre el dol i la pèrdua que ha sigut Premi Òmnium Cultural; Permagel d'Eva Baltasar, Poemes 1969-2007: Antologia de Marta Pessarrodona (Premi d’Honor Lletres Catalans 2019); La mirada de vidre d’Anna Moner, (Premi Ciutat d’Alzira). Entre el Cel i la Terra de Gerard Quintana; La silueta del olvido de Joaquín Camps (Premi Azorín de Novel·la 2019). O uns altres com Los tiempos del odio de Rosa Montero, Los treinta apellidos de Benjamín Prado, Lo mejor de ir es volver d'Albert Espinosa (l'obra en castellà més venuda a Sant Jordi) o Florescència, de l'escriptora Kopano Matlwa.
La 54 Fira del Llibre de València, el cost de la qual es calcula en 360.000 euros, estarà oberta al públic entorn del Passeig Antonio Machado i l'esplanada central dels Jardins de Vivers en horari d'11h a 14h i de 17h a 20:30h, en dies laborables, i d'11h a 14.30h i de 16.30h a 21h, els divendres a la vesprada, festius i caps de setmana.
Un recorregut per la il·lustració feminista
La Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana mostra en una de les carpes de la Fira del Llibre l'exposició “Nosaltres també”. Es tracta d'un recorregut per les diferents realitats a què s'enfronten les dones pel simple fet de ser-ho a través d'imatges.
Entre les temàtiques de les il·lustracions està la reificació del cos, la invisibilització dels èxits de les dones en la història, els tabús sobre la menstruació o la menopausa. Dediquen especial atenció a aquelles problemàtiques travessades per més eixos i, per tant, més vulnerades com el col·lectiu LGTBI o les dones racialitzades o migrades. I també altres dedicades a la sororitat, al moviment feminista i el 8 de març.
L'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana ha volgut utilitzar la il·lustració “com a eina per a ajudar a deconstruir les societats heteropatriarcals i masclistes”.
Sobre este blog
Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
0