Comunidad Valenciana Blogs y opinión

La portada de mañana
Acceder
Marruecos provoca una crisis con España utilizando a su población
La oleada de mensajes positivos alienta la sensación de que la pandemia se acaba
Opinión - ¿Quiénes son los enemigos del pueblo?, por Rosa María Artal

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'eldiario.es

Marala presenta el seu primer disc en La Mutant

El trio Marala.

Música tradicional i d'arrels ancestrals interpretada per tres dones joves. Este fascinant contrast és la base de l'èxit de Marala, el primer disc de les quals, A trenc d'alba (Al amanecer, U98 Music, 2020) s'ha convertit en una de les grans revelacions de l'any.

Les seues integrants, totes elles cantants i compositores, procedeixen de diferents punts del territori lingüístic: Selma Bruna (Sant Cugat del Vallès, 1994) venia d'actuar al costat de músics com Lucas Delgado o Clara Peya; Clara Fiol (Palma de Mallorca, 1995), també poetessa, era una de les artistes amb més projecció de Balears; i l'alacantina Sandra Monfort (Pedreguer, 1992) acumulava experiència com a guitarrista en projectes teatrals i de dansa. Les tres van decidir unir els seus talents i van crear Marala, donant forma a un estil que beu tant del present com dels orígens de la música mediterrània, i que recorre tot l’àlbum que el pròxim dijous 6 de maig (19:30 hores) presentaran en directe a La Mutant.

Reconegut amb el Premi Enderrock 2020 al millor disc revelació, A trenc d'alba és una proposta lluminosa i trencadora, orientada cap als cants de la terra però impregnada d'un esperit feminista i renovador. Més enllà de les seues veus, les dones estan presents en totes les cançons del disc, amb lletres que parlen de reivindicació i de canvi i que, en ocasions, s'inspiren en l'obra de diferents poetesses.

“Este és un treball que respira amb alens femenins”, reconeixen les components de Marala. “Les nostres cançons són quasi totes pròpies, i s'inspiren en les músiques de la cultura de parla catalana. Poemes musicats d'artistes actuals, revisions de cants de batre, tonades sefardites i laments de guerra que s'intercalen amb explicacions fresques i, al mateix temps, implicades amb el feminisme, la cura del patrimoni o la crítica social”.

En els seus concerts, la música de proximitat del trio es combina amb guitarres i instruments de percussió tradicionals que passen per les mans de totes elles, i que en ocasions es silencien perquè les veus sonen sense més ornaments. En el disc han col·laborat, entre d'altres, músics com Aleix Tobías, Xarim Aresté, Xavi Lozano o Faneka, mentre que Roger Martínez (percussió) i el mateix Xavi Lozano (flautes) són els encarregats d'acompanyar Bruna, Fiol i Monfort sobre el escenari.  

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'eldiario.es

    Autores

Etiquetas
Publicado el
3 de mayo de 2021 - 17:05 h

Descubre nuestras apps

stats