Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La direcció del PP en el Parlament valencià va renunciar simultàniament a l’exclusivitat per cobrar sobresous

(Dalt) Isabel Bonig, María José Català, Luis Santamaría i Jorge Bellver; (baix) Vicente Betoret, José Císcar, José Juan Zaplana i Víctor Soler

Sergi Pitarch

València —

0

Huit diputats membres de la direcció del PP valencià en les Corts Valencianes van renunciar simultàniament a la seua dedicació exclusiva com a diputats l’estiu del 2016. Aquesta renúncia, que se substancia en una reducció de la nòmina de 365,6 euros bruts l’any, els ha permés des d’aqueixa data poder ingressar sobresous abonats pel Grup Parlamentari que superen els 5.000 euros anuals. Fonts del Grup Parlamentari asseguren que aquests pagaments, que cap dels huit diputats va revelar en la seua declaració davant les Corts Valencianes del 2017, són en realitat “indemnitzacions per despeses i dietes” de treballs, reunions i viatges per al partit.

Les renúncies a l’exclusivitat en cascada dels huit diputats es van dur a terme després que fracassara un acord dels cinc grups polítics de les Corts per a regular el pagament del quilometratge i el cobrament d’algunes despeses com a diputats. Després de no arribar a la unanimitat –Podemos va anunciar que s’hi abstenia–, els huit diputats de la direcció del PP van renunciar al complement de dedicació exclusiva. El 26 de juliol de 2016 van presentar un escrit davant la Mesa de les Corts José Císcar i José Juan Zaplana; el 27 de juliol Vicente Betoret i Luis Santamaría; el 29 de juliol la presidenta del PP Isabel Bonig; el 31 d’agost María José Catalá i el 6 de setembre Víctor Soler i Jorge Bellver.

Ser diputat en exclusiva en les Corts Valencianes impedeix als diputats poder ingressar més de 5.000 euros d’altres activitats. Per això, els diputats que no abandonen la seua faena o mantenen despatxos d’advocats o consultories s’acullen a la dedicació parcial per a poder percebre emoluments d’aqueixos serveis. És el cas d’un altre membre de la direcció del Grup Popular, Rubén Ibáñez, que també té la dedicació parcial, però que declara els ingressos que obté del seu despatx: 13.787,20 euros el 2017.

Crida l’atenció que els huit diputats de la direcció del PP que van presentar la renúncia a l’exclusivitat l’estiu del 2016 no declaren en les seues rendes cap ingrés extra a la nòmina de diputat. Només Vicente Betoret, 550,82 euros com a “activitats econòmiques”. I això que van renunciar a 4.387,2 euros. És a dir, haurien ocultat els sobresous o “indemnitzacions” que els entregava el Grup Parlamentari davant la cambra valenciana. El seu company Rubén Ibáñez si que va emplenar la casella corresponent a “altres rendes o percepcions de qualsevol classe”.

Fonts del Grup Popular no van revelar quin és el muntant en sobresous que es va embutxacar cadascun d’aquests membres de la direcció del PP. “És segons els treballs, reunions o viatges per al partit que hagen fet”, expliquen. Segons els comptes del Grup Popular depositats en el web de transparència de les Corts Valencianes, el PP va pagar el 2016 un total de 204.000 euros en concepte d’“indemnitzacions”.

I és d’aqueixos 204.000 euros d’on van eixir els sobresous de la direcció en els tres últims mesos del 2016, encara que, segons les mateixes fonts, també va caldre computar “pagaments per diversos acomiadaments” de personal que va treballar per al grup en la legislatura anterior. Com per exemple l’exassessora Cristina Macías o Marían González, exsecretària de l’empresari amic de Serafín Castellano, José Miguel Pérez Taroncher, ja mort. En tots dos casos van abandonar el PP el 2015.

Des del Grup Popular defensen que aquesta manera de pagar la faena que fan els membres de la direcció per al partit es va dur a terme per a “legalitzar” aquesta situació i després del fracàs de l’acord global. “És un règim indemnitzatori per a viatges o reunions, molt semblant al dels diputats”, expliquen. Els pagaments que reben aquests diputats “tributen”, asseguren en el PP, i es van aprovar “en un reglament intern de la direcció”.

3,5 milions en sobresous en 10 anys

Els sobresous dels diputats del PP van ser un dels escàndols més grans de la legislatura passada. Per exemple, el convicte Rafael Blasco va percebre el 2012 un total de 25.000 euros en sobresous com a síndic del PP, que, a més, també va ocultar en la seua declaració davant les Corts. El 2011, els diputats del PP es van arribar a repartir 457.698 euros en sobresous abonats també pel Grup Popular en el Parlament valencià, 3,5 milions en 10 anys –2001 a 2011–.

En publicar-se aquestes dades la legislatura passada, l’escàndol va ser tal que al principi d’aquest curs polític el PP les va eliminar. “Aqueixes indemnitzacions es van deixar de cobrar any i mig i en els últims mesos s’han reduït per afrontar altres despeses”, argumenten les fonts del PP. En concret, des del juny del 2015 a l’agost del 2016 es van deixar de pagar. Fins que la direcció va renunciar a la dedicació exclusiva.

Etiquetas
stats