Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Alfonso Rus va voler fer un Vila-real CF del seu equip de Tercera, però amb diners negres de mossegades i un tresorer del PP

L'aleshores president de l'Olimpic de Xàtiva, Alfonso Rus (en el centre de la imatge), en una fotografia amb el seu equip.

Lucas Marco

0

L’expresident de la Diputació de València i exalcalde de Xàtiva Alfonso Rus sempre va voler presidir el València CF i “fer un equip per a plantar cara a Madrid i Barcelona i també a l’Atlètic de Madrid”. Com a trampolí per a aterrar a Mestalla, Rus va aconseguir la presidència de l’Olímpic de Xàtiva, un club modest de Tercera Divisió fundat el 1932.

A imatge i semblança del Vila-real CF –que, sota la batuta de l’empresari Fernando Roig, ha guanyat dues copes de la UEFA– Alfonso Rus va voler catapultar a la fama l’equip de la seua ciutat. De tresorer hi va col·locar l’encarregat dels comptes del seu partit a Xàtiva. El club va aconseguir ascendir a Segona B, però el seu president va acabar detingut en una de les operacions més grans contra la corrupció i hui l’Olímpic és propietat de l’empresari i advocat indi Anuj Gupta.

El presumpte finançament il·legal de l’Olímpic de Xàtiva és una de les peces del cas Taula que investiga el jutge. Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, incorporat al sumari, va revelar el fenomenal augment dels ingressos per publicitat que va suposar l’arribada de Rus a la presidència del club. El 2006, l’Olímpic a penes obtenia 50.000 euros. Després del seu primer any en la presidència, el club es va embutxacar 427.340,33 euros. Els ingressos, tal com destaca l’UCO, es van disparar un 860%.

L’autodenominat ionqui dels diners, Marcos Benavent, va gravar tota mena de tripijocs i reunions térboles de l’època en què recaptava comissions en negre dels contractistes de la Diputació de València i de l’Ajuntament de Xàtiva. El recaptador es presentava en la seua targeta de visita com a gerent d’Imelsa, l’empresa pública de la institució provincial convertida en un dels epicentres del cas Taula.

Benavent va col·laborar amb la justícia des del primer moment i va explicar als investigadors de la Guàrdia Civil com actuava la banda en cada àmbit. Sobre el finançament de l’Olímpic, va dir que Rus “li donava instruccions, li deia que necessitava diners” i el seu sol·lícit subordinat contactava amb l’empresari, que passava per caixa abans d’obtindre adjudicacions públiques. De fet, la Guàrdia Civil ha detectat que els empresaris investigats en el cas pagaven la mossegada sempre poc abans que es decidiren les adjudicacions.

L’UCO ha tardat quasi dos anys a reconstruir el presumpte finançament il·legal del club, perquè tota la documentació comptable de la presidència de Rus està desapareguda. L’expolític del Partit Popular només va deixar el llibre d’actes i una llista de socis, segons va declarar el seu successor com a testimoni davant la Guàrdia Civil. El fiscal anticorrupció considera que la desaparició “intencionada” de la comptabilitat del club “suposa ja un indici de la utilització injusta i interessada”.

Malgrat aquests inconvenients, els investigadors han determinat que en la temporada 2011 Rus va manejar 100.000 euros en efectiu, l’origen dels quals es desconeix, per pagar a jugadors i entrenador. “D’aquest import, hui se li han pagat 1.000 €, els 4.000 restants, li’ls va donar Alfonso”, es llig en una anotació manuscrita intervinguda per la Guàrdia Civil durant l’escorcoll de les oficines del club.

Com va poder el club de Rus, tan menut, multiplicar els ingressos per publicitat fins i tot de grans empreses? La resposta la va donar Marcos Benavent.

Hi havia dues “casuístiques”, segons va declarar davant la Guàrdia Civil. “L’Olímpic de Xàtiva emetia una factura falsa a l’empresari”, que, al seu torn, facturava per “serveis inexistents” a Imelsa. Així van recaptar “uns quants centenars de milers d’euros”. L’altre mètode consistia que l’empresa emetia una factura falsa a Imelsa: “En aquest cas l’empresari rebria l’IVA i la base imposable serien els diners en efectiu que es generarien” i que Benavent entregava a Rus per a “pretesament, finançar l’Olímpic de Xàtiva”.

L’UCO ha rastrejat els expedients de contractació de les empreses que van passar per caixa i que van obtindre contractes abundants de la Diputació de València o de l’Ajuntament de Xàtiva. Amb resultats cridaners als ulls dels investigadors.

L’empresa Gráfica 2000 SL va emetre una factura a Imelsa per una quantitat similar a la que va injectar a l’Olímpic de Xàtiva per a, en teoria, fer la pàgina web de l’empresa pública de la Diputació. El problema és que dos tècnics del departament d’informàtica d’Imelsa asseguren que desconeixen l’existència d’aquesta empresa i que el web ja existia en el moment en què es va emetre la factura.

Meydis, l’empresa contractada pel Partit Popular per a la bustiada electoral, va facturar a Imelsa per un pretés “estudi de mercat per a la implantació de TWINDOCS [una eina informàtica]”. De nou, en l’empresa pública “ningú coneix l’elaboració d’aquest projecte”.

La Guàrdia Civil també va analitzar l’expedient de contractació de l’Ajuntament de Xàtiva amb l’empresa per al servei de recollida i transport de fem. Els investigadors es van trobar una nota adhesiva que diu: “No envieu la notificació i guardeu-la en l’expt., sense registrar”. El concurs el va guanyar l’empresa Inditec, finançadora del club de l’alcalde.

Amb l’informe de la Guàrdia Civil a la mà, la Fiscalia Anticorrupció considera que les empreses investigades en la causa “pagarien a través del club, i sota la simulació de publicitat o patrocini, quantitats que no tenen res a veure amb aquest concepte i sí amb l’interés de ser adjudicataris de contractació pública”. Cinc funcionaris de l’Ajuntament de Xàtiva han sigut imputats pel jutge.

El 2015, quasi una dècada després d’accedir a la presidència de l’Olímpic, Rus va ser detingut acusat de liderar una presumpta banda criminal dedicada a percebre comissions. Aquella temporada, l’Olímpic va baixar a la Tercera Divisió, en la qual juga hui. El seu nou propietari, l’empresari Anuj Gupta, intenta reflotar el club amb nous fitxatges internacionals per a les dues residències de joves futbolistes que té a Xàtiva, segons va anunciar en una entrevista en Golsmedia. “El futur de l’Olímpic és molt prometedor i segur”, diu Gupta.

 

 

Etiquetas
stats