Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Les ombres del CIE de València: una mort, denúncies d’agressions policials i condicions “deplorables” per als interns

Varios reclusos en una de las celdas del CIE de Zapadores.

Laura Martínez

València —

0

L’expulsió d’un jove veneçolà amb VIH del Centre d’Internament d’Estrangers de València és l’última denúncia de la plataforma pel tancament dels CIE. El centre del carrer de Sapadors ha anat acumulant una sèrie de denúncies i fets de gravetat durant l’últim any, entre els quals la mort d’un intern que va denunciar a la direcció la seua situació.

Marouane Abouobaida, de nacionalitat marroquina, va ser trobat sense vida el 15 de juliol passat en el CIE valencià. La primera investigació apuntava a un suïcidi en la seua cel·la d’internament després d’una baralla entre dos grups d’interns. La versió oficial va ser que el mort “havia patit una baralla entre dos grups” i que “arran de les seues ferides i com que semblava que l’atenció de l’altre grup se centrava sobre ell”, va ser aïllat de la resta “per protegir-lo provisionalment”. “Se’l va estar vigilant, i en els escassos minuts que va passar entre un control i un altre, sembla ser que va decidir llevar-se la vida”.

El Defensor del Poble va obrir una investigació ateses les denúncies de la plataforma i de la família de l’intern i també està la causa oberta en el Jutjat d’Instrucció número 10 de València. El mort va dictar a un company un escrit dirigit al director del CIE, una hora abans de morir, en què “explicava algunes de les conseqüències de l’agressió (no veia per l’ull esquerre i sentia un fort mal de cap) i aportava un informe hospitalari d’urgències”, segons CIE No. El jove marroquí és la tercera víctima mortal reconeguda pel Govern en aquest centre en dotze anys. Dos joves de la mateixa nacionalitat es van autolesionar els dies següents a la mort.

La víctima mortal és la punta de l’iceberg de les denúncies de la plataforma pel tancament dels CIE. Aquesta setmana s’ha denunciat l’expulsió d’un intern veneçolà malalt de VIH, que finalment no ha sigut deportat, perquè ha oposat resistència en l’aeroport. L’intern va ser traslladat a primera hora dimarts a Madrid per procedir a expulsar-lo a Veneçuela. El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, va assegurar dimarts que no podia frenar l’expulsió atés que l’ordre venia del seu homòleg de Burgos. La plataforma critica que l’expulsió posava en risc la seua vida, perquè deixava l’intern sense medicació i va denunciar que no se li practicaren proves mèdiques.

Els interns van preparar per al primer cap de setmana de l’any una vaga de fam i es van veure sorpresos per la Policia, que va acudir al centre a identificar-los. Els interns van dejunar durant 48 hores per denunciar les condicions en què estan en el centre i per reclamar la llibertat.

Internament de menors

Durant l’últim any s’ha denunciat unes quantes vegades l’internament de menors d’edat en el centre, una qüestió irregular. La plataforma va comunicar que el 25 de desembre passat s’hi va internar un adolescent que havia arribat en una pastera a Almeria, situació que va conéixer per altres interns. Es va personar en el jutjat amb la partida de naixement del jove de 16 anys i nacionalitat algeriana, i va presentar també el seu DNI original, ja que les còpies no havien sigut tingudes en compte. El jove va ser traslladat a un centre de menors el 5 de gener passat, després de 10 dies de “tancament il·legal” en el CIE.

Al juliol de l’any passat, la plataforma va denunciar la detenció irregular de dos menors d’edat de nacionalitat algeriana durant més d’un mes. Segons la denúncia, no se’ls havien practicat correctament les proves, que situaven un d’ells entre 17 i 19 anys. En l’altre cas es va aportar una partida de naixement que el declarava menor d’edat, encara que sense fotografia ni empremtes dactilars per a identificar-lo.

Denúncia d’agressions

El 2 de gener passat un intern va denunciar davant el jutjat una agressió policial durant un trasllat. El jove de 20 anys va denunciar en un escrit presentat al jutge que dos policies locals el van colpejar en el trajecte de tornada a l’hospital, perquè havien sentit un soroll en el vehicle. L’intern va adjuntar imatges amb les lesions i l’examen mèdic previ.

Condicions denigrants

El desembre passat aquest diari publicava un vídeo de les condicions dels interns del CIE de València en què una persona migrant denunciava la situació “deplorable” de les cel·les, els lavabos i les dutxes, així com del “mal aspecte del menjar” i l’“amuntegament en les cel·les”. Poc després, la secretària autonòmica de Salut Pública de la Generalitat Valenciana i el jutge encarregat del control i la vigilància del CIE de Sapadors van visitar el centre per separat per comprovar la situació que mostraven les imatges.

“Diu que és un centre d’internament, però això és una presó, ens tanquen a les nits, ens tracten com si fórem animals, el menjar és una merda, els banys són una brutícia”, denunciava l’intern en l’enregistrament en què es mostrava la brutícia de les instal·lacions.

La Delegació del Govern a València va anunciar l’octubre passat el tancament temporal del centre per a escometre-hi millores en la infraestructura. Les reformes es produiran entre gener i març d’enguany i formen part del pla que va anunciar el gener passat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per a una “reforma integral” de les instal·lacions.

Etiquetas
stats