Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

El Consell persisteix en la llei que expropiarà habitatges buits malgrat l’amenaça d’inconstitucionalitat

La consellera de Vivienda, Maria José Salvador

Laura Martínez

Les Corts ha rebutjat aquest dimecres l’esmena a la totalitat proposada pel PP a la Llei de funció social de l’habitatge. Es tracta del primer projecte de llei que emana del Consell, que fa gairebé un any i mig que treballa aquesta norma amb què es pretén garantir el dret a un habitatge digne.

Per fer-ho, preveu mesures que han alçat la polèmica, i fins i tot s’apunta a la inconstitucionalitat d’alguns articles, com el que fa referència a l’expropiació d’habitatges desocupats a entitats bancàries. La llei inclou ajudes públiques per al lloguer a famílies amb ingressos baixos, contra la pobresa energètica, i el que denominen “foment del lloguer solidari”: els propietaris faran una cessió d’habitatge a la Generalitat, que en disposarà per a llogar-lo durant un màxim de sis anys.

El Consell Jurídic Consultiu va emetre un informe en què veia inconstitucional uns articles determinats, en especial els que afecten el sentit de la propietat. El CJC adverteix que no es pot forçar el banc a llogar un pis a una persona desnonada encara que l’impagament es produïsca per circumstàncies d’emergència social. Enfront d’això, proposa que el lloguer siga de caràcter voluntari.

El PP valencià s’escuda en aquest informe –de caràcter preceptiu, no vinculant– que alerta de la possible inconstitucionalitat de la llei per a presentar la seua esmena a la totalitat. Cal recordar que el Govern del PP ja ha recorregut davant del Constitucional en contra de les lleis contra els desnonaments d’Andalusia, Navarra, el País Basc i les Canàries, invocant el dret a la propietat.

“El PP centra el debat desafortunadament, no en una interpretació constitucional de l’articulat de la llei sinó, el que és més greu, en una interpretació rància, immobilista i desacertada de la Constitució” explicava el portaveu del PSPV, Rafa Briet. “El text constitucional delimita les competències estatutàries, però la seua interpretació no deuria substituir la capacitat de l’estat democràtic i plural basat en les autonomies i en les seues competències delegades”, argumentava.

Els populars han demanat la devolució de la llei al Consell perquè aquest presente un projecte nou, i al·leguen, a més, que no té pressupost per a fer-ho. La línia –pendent encara d’aprovar– que l’executiu valencià ha previst per al primer any d’implantació és de sis milions d’euros.

Elisa Díaz, portaveu de la formació popular en aquesta iniciativa, ha etzibat a la resta dels diputats que “és la política de l’esquerra despatxar la gent de les seues cases”, assenyalant la llei “de desnonaments exprés” de Chacón –l’exministra d’Habitatge va impulsar una reforma de la Llei d’enjudiciament civil per a agilitzar els desnonaments–, mentre que el PP “destina milions per a ajudar les persones”. Durant el debat, des del PP han repassat les xifres dels desnonaments de l’últim any a la Comunitat Valenciana i de la pobresa energètica, a través d’exemples dels barris d’Alacant, d’on Díaz és veïna. La diputada ha justificat el rebuig pel fet de ser “un bunyol” i “un text ineficaç incapaç de solucionar els problemes de les persones i d’habitatge.

Els arguments de Díaz els ha titlat l’oposició d’insolidaris, i des de Podem li han retret que intente “fer política amb el dolor de les persones”. La diputada de Compromís Belén Bachero ha censurat la política d’habitatge del PP i ha lamentat que en el ple d’aquest dimecres no haja presentat “una proposta clara”, a més d’acusar també aquest grup de pretendre “retardar el tràmit” de la nova llei.

Des de Ciutadans han explicat que comparteixen l’esperit de la llei, però no en punts “inconstitucionals”. A més, la seua diputada, Maria José García, ha demanat al Consell que no tracte de “vendre fum” pel que fa a la limitació de competències autonòmiques en aquesta matèria.

Desenes de membres de la PAH han acudit a la presentació de la llei en les Corts, on, segons han criticat, se’ls ha obligat a llevar-se les camisetes de la plataforma i les xapes amb el lema StopDesahucios. Els membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que han seguit el debat en les Corts, han explicat que es reuniran aquest cap de setmana per valorar la llei, a la qual han presentat 64 esmenes. La plataforma Stop Deshaucios considera que la llei es queda curta, encara que destaca els avanços que suposa pel que fa al reconeixement del dret a l’habitatge.

Etiquetas
stats