Corrupció en la gestió del fem de València: “Sóc un tipus generós, si m'ajudes podem fer alguna col·laboració”
“Tu encara eres jove per a adonar-te, però traginers som i en el camí ens trobarem; sóc un tipus generós, i quan dic generós no parle de bajanades i si tu m'ajudes, en un altre moment podem fer alguna col·laboració o una cosa similar”.
Aquesta frase correspon a un dels directius investigats de l'empresa Serveis Mediambientals València (SMV). La va pronunciar al director tècnic de l'Entitat Metropolitana de Tractament (Emtre), quan aquest va tombar l'oferta de la mercantil pel transport de contenidors dels ecoparcs (58,45 euros el viatge), perquè n'hi havia una altra de més avantatjosa per part d'una altra empresa (51,95 euros).
Aquesta situació que es va donar l'any 2015 va ser una de les que va fer saltar les alarmes en el si de l'entitat pública sobre el procediment per a realitzar les contractacions fins aquell moment i el fet que la majoria recaigueren sobre SMV, encara que hi haguera altres ofertes millors.
Darrere d'aquestes adjudicacions estava José Luis Vayá, cap de servei de l'àrea tècnica de l'Emtre, un dels principals investigats en la causa oberta en el jutjat número 3 de València que investiga un presumpte cas de corrupció en el si de l'entitat pública.
La investigació parteix d'una denúncia davant la Fiscalia de la direcció de l'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (Emtre) el 2018, presidida llavors per la que fora regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano (Compromís) i que ara dirigeix l'edil del mateix ram Sergi Campillo (Compromís).
Segons la denúncia, José Luis Vayá, cap de servei de l'Emtre, va crear amb altres dos interessats SMV, una empresa contractista, i va mediar perquè la seua facturació cresquera de 70.000 euros a 2,2 milions entre els anys 2011 i 2016. L'any 2017 la facturació va ascendir a 1,8 milions d'euros.
Un d'ells havia exercit prèviament com a director general per a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Los Hornillos, entitat que presta el servei de tractament i valorització de residus per mitjà d'una concessió de l'Emtre.
L'escrit remés a la Fiscalia i que al seu torn ha servit perquè el ministeri públic present denúncia en el jutjat detalla que Vayá va abonar una quantitat pròxima a 70.000 euros en metàl·lic per a formar part de l'accionariat de SMV a través d'un testaferro, sense que el seu nom figurara oficialment com a soci en cap document.
Fins l'any 2013, l'Emtre contractava proveïdors mitjançant un informe de mercat elaborat pel mateix Vayá amb diferents empreses en què sempre figurava SMV com la més destacada, a la qual se li adjudicaven a dit la majoria dels contractes. Quan en 2013 es decidí implantar un model de subhasta pública per a les contractacions, Vayá es va oposar mitjançant un informe.
El mateix va succeir en l'UTE Los Hornillos, encarregada de gestionar i explotar la xarxa d'ecoparcs, encara que en aquest cas el canvi del sistema d'adjudicació directa, sempre supervisat per Vayá i amb SMV com a principal beneficiari, a la subhasta pública es va materialitzar l'any 2015.
Segons la denúncia, “l'actitud permanentment benefactora que José Luis Vayá ha tingut cap a l'empresa SMV mai ha evidenciat la imparcialitat pròpia exigible cap a un funcionari públic”.
Un altre exemple que figura en la denúncia que prova la connivència de Vayá amb SMV és que va posar “tot tipus d'obstacles possibles” quan des de l'Emtre es va decidir apartar la mercantil com a intermediària en la gestió de les cendres després de la cremà de les Falles, ja que la participació de la mercantil en el procés no aportava “valor cap afegit”, ja que era un mer intermediari de la UTE Los Hornillos, una labor per la qual s'embutxacava en una nit uns 30.000 euros.
En 2016, es va decidir atorgar el contracte de gestió de les cendres a l'empresa Andújar i Navarro en oferir un preu de 21 euros per tona, molt per davall dels 39 euros per tona oferits per SMV. Segons la denúncia, “aquest fet a Vayà no li va semblar bé i va pressionar de totes les maneres possibles perquè s'acceptara l'oferta de SMV”.
Col·laboració amb la justícia
El vicealcalde de València i actual president de l'Emtre, Sergi Campillo, ha destacat que les suposades pràctiques irregulars haurien tingut lloc abans del canvi de govern municipal en 2015.
Campillo ha insistit que va ser l'Emtre qui va posar els fets en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció i ha expressat “la total i completa col·laboració per part de l'Emtre amb la justícia”.
Després de conéixer els fets denunciats, sobre els quals el Consistori no ha aportat més dades, l'equip de Govern “ha activat mesures cautelars de prevenció dins de l'entitat per a vetlar per la bona gestió dels recursos públics”.
En tot cas, ha explicat, “tant la denuncia con les mesures posteriors són el resultat de la política de regeneració democràtica i tolerància zero contra la corrupció posades en marxa amb el canvi de govern a València”.
1