L’altra cara de la indústria ceràmica: els Serrans protesten en Cevisama contra la pols de sílice que alimenta el sector del taulell a Castelló
La inauguració de Cevisama, el certamen monogràfic de la ceràmica, reuneix cada any les empreses més destacades del sector i representants polítics i institucionals que lloen aquesta indústria clau per a l’economia castellonenca. Amb 847 firmes expositores, la fira internacional de la ceràmica ha inaugurat dilluns la 38a edició, que mostrarà fins al pròxim 7 de febrer les propostes del sector de frites, esmalts i colors ceràmics, el bany i la pedra natural, a més de la maquinària ceràmica.
A pocs metres de la porta principal de Fira València, davant la mirada dels visitants del sector ceràmic, un grup d’activistes dels Serrans han protestat contra la contaminació i l’“espoli miner” que pateix una comarca d’on ix el 80% de la matèria primera que va a la indústria castellonenca, segons explica el regidor de l’Ajuntament del Villar, Luis Suller. “Són mines que tenen un impacte greu per a la salut”, diu el regidor.
Les mines de la comarca, afirma Suller, treballen amb substàncies cancerígenes com la pols de la sílice cristal·lina, una matèria primera fonamental per a elaborar el material porcellànic. “La pols de sílice és molt volàtil i està molt present en aquestes mines a l’aire lliure de la comarca dels Serrans”, postil·la l’activista.
La directiva 2017/2398 de la Unió Europea indica que “hi ha prou proves del fet que la pols respirable de la sílice cristal·lina és cancerigen”. La data límit prevista per la UE per a incorporar a l’ordenament jurídic dels seus estats membres aquesta directiva era el 17 de gener passat. “No s’ha explicat cap mesura correctora en els centres de treball i estem molt preocupats”, afirma el regidor Luis Suller.
La indústria minera, amb 500 explotacions en tot el territori valencià, està subjecta a una legislació del 1973, tal com va informar aquest diari. Els activistes dels Serrans, comarca en què es concentren més de 170 explotacions mineres a cel obert, denuncien l’incompliment de la Llei de mines i que “s’envaeixen i es destrossen grans àrees forestals sense els permisos”.
El cap de setmana previ a la inauguració de Cevisama , la Coordinadora per uns Serrans Vius va organitzar la VI Jornada Minera, “en què sempre convidem el sector miner i la Direcció General de Mines de la Conselleria d’Indústria, que són els grans absents”. “Tots miren a una altra banda, no es compleixen les normatives, no es compleixen les declaracions d’impacte ambiental, no es compleixen gens els plans de tasques i de restauració; ens veiem abocats a la denúncia i a la protesta”, afig el regidor.
Els activistes, reclosos en l’accés exterior de Fira València i que han repartit als visitants un fullet en anglés, insisteixen en la desestimació i en la destrucció d’aqüífers que provoca l’activitat extractiva. “Tenim a la comarca dels Serrans més de 2.000 hectàrees ocupades per mines, cada forat, cada concessió (n’hi ha 200) s’ha carregat un aqüífer, perquè les argiles roges són impermeables i impedeixen eixir l’aigua d’aquest pou que ha generat l’activitat extractiva”, denuncia Suller.
“És un desastre ho mires per on ho mires”, conclou el regidor del Villar.
0