Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’Agència Valenciana Antifrau tracta d'evitar evita que el cas de corrupció d’Enrique Ortiz a Alcoi es tanque en fals i farà l’informe pericial

El empresario Enrique Ortiz.

Emilio J. Salazar

Elx —

0

L’Agència Valenciana Antifrau pot fer informes policials en casos de corrupció. És una cosa que ja ha fet en unes quantes causes i que s’ha oferit a repetir en la investigació a l’empresari Enrique Ortiz per unes obres en el Teatre Calderón d’Alcoi, a la vista que cinc perits s’havien negat a fer aqueix informe.

Per això, deixa aqueixa possibilitat en mans del jutjat, la titular del de Primera Instància número 2 d'Alcoi que havia estat indagant sobre suposats sobrecostos en les obres de construcció i ampliació del teatre Calderón durant el mandat de l'alcalde del PP Jorge Sedano (2003-2011) i que tenen com a principal beneficiari a Ortiz, condemnat pel finançament il·legal dels populars valencians.

No obstant això, la decisió de la jutgessa encara no està presa, indiquen fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en trobar-se en la fase pendent dels recursos presentats en un moment en el qual el procediment es troba paralitzat per la suspensió de terminis derivats de l'estat d'alarma.

Aquest mitjà va comptar diumenge passat que la magistrada havia decretat el sobreseïment provisional de les diligències després de l'informe de la Fiscalia perquè s'havia intentat, sense èxit i fins a cinc ocasions, com figura en la interlocutporia d'arxiu, nomenar un perit perquè emetera un informe sobre els possibles sobrecostos, xifrats en 1,2 milions d'euros segons un informe pericial previ encarregat per l'Ajuntament.

Ara l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, que dirigeix Joan A. Llinares, s'ofereix a fer el peritatge, un escull judicial que ara es podrà solucionar i que s’havia trobat el jutge des que va iniciar el procediment al març del 2016. Aqueixes dificultats l’havien dut a dictar fa poc que no havia quedat “degudament justificada la perpetració del delicte” d’estafa i falsedat documental a què s’enfrontava Enrique Ortiz, finançador del PP i beneficiari de l’intent de tripijoc del PGOU d’Alacant, com ell mateix va confessar fa un mes en seu judicial.

D’aquesta manera, i segons confirmen fonts de la investigació, el jutge ha acceptat l’oferiment de l’agència adscrita a les Corts Valencianes, l’experiència de la qual en aquesta mena de peritatges ha servit per a detectar el pretés frau de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, també del PP, en el tripijoc del concurs del Pla Eòlic, pel qual s’investiga si hi hagué blanqueig d’11 milions d’euros en el cas Erial.

El govern local del PSPV-PSOE d’Alcoi va anunciar la setmana passada que havia presentat recurs contra la interlocutòria, ja que considerava que la motivació de l’arxivament “és insuficient i que hi ha prou proves amb les pericials existents per a obrir judici oral, en què es determinaria, tal com se sospita, si les obres del Teatre Calderón van tindre sobrecostos no justificats per més d’un milió d’euros per a les arques municipals”.

Guanyar Alcoi, en el seu escrit d’al·legacions com a acusació particular, va revelar que uns quants dels perits a qui havia recorregut el jutge van al·legar “motius econòmics” per a negar-se a acceptar l’encàrrec, qüestió que no preveu la Llei d’enjudiciament criminal, que ordena que, qui no acudisca a la crida del jutge o es negue a prestar l’informe haurà d’enfrontar-se a pena de presó de tres a sis mesos o multa de 6 a 24 mesos (200 a 5.000 euros) per incórrer en un delicte de l’article 463.1 del Codi Penal.

Etiquetas
stats