Homenatge al dolçainer Joan Blasco
Si la dolçaina va aconseguir la supervivència en uns anys on estigué a punt de desaparéixer, va ser en part gràcies a Joan Blasco. De fet, va ser l'encarregat de fer de pont entre l’última generació de formació autodidacta i les noves generacions que gaudiren d'un aprenentatge de l’instrument molt més sistematitzat i modern. I per això, la seua mort als 88 anys ha causat una gran conmoció en el món de la música tradicional.
Precisament, en uns dies en què els carrers de València s’omplin de dolçainers i tabaleters amb motiu de les Falles, s’aplegaran molts d'ells per a retre homenatge a la figura del dolçainer major. La iniciativa ha partit de dolçainers anònims, i compta amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters i de la Regidoria de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València.
Amb l'objectiu de posar en valor el seu treball al capdavant de l’Escola Municipal de Dolçaina de València, de la qual en fou el promotor i fundador a mitjan anys setanta, es realitzarà aquest dimecres una cercavila per València amb peçes com La manta al coll, El Soroll o el Gener, que intentaran recordar una de les figures més destacades de la dolçaina. El punt de concentració serà a partir de les 12.30 al carrer de la Sang, des d’on les colles i els músics entraran a la plaça de l’Ajuntament a les 13.00. Dirigits per Paco Blasco, fill del mestre, interpretaran les tocades esmentades.
A més, cal recordar que Joan Blasco va tindre una estreta vinculació amb les manifestacions de la cultura festiva de la ciutat. La seua participació destacada en actes fallers i cavalcades, la recuperació de les danses del Corpus o la tabalada de Santa Llúcia són exemples del seu treball de divulgació de la música popular. Un homenatge sentit per un dels grans mestres de la música valenciana.