Obrin judici oral a l’excap del PP d’una empresa pública que va ocultar el seu patrimoni en plena investigació del cas Taula
En plena investigació del cas Taula, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detectar que Máximo Caturla, ex-conseller delegat de l’empresa pública Ciegsa (dedicada a la construcció de centres educatius) va intentar ocultar el seu patrimoni a través d’una empresa familiar de venda de tomaques.
El titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València ha dictat la interlocutòria d’obertura de judici oral contra Caturla per un pretés delicte d’insolvència punible per alçament de béns. En el banc dels acusats acompanyaran l’expolític del PP els seus dos fills i la seua dona. També figura com a responsable civil l’empresa familiar Estilo Kiki SL, a més dels quatre acusats.
Es tracta d’una peça separada que afecta íntegrament Máximo Caturla, la seua dona i els seus dos fills. El jutge instructor manté embargats els béns de l’empresa familiar. Caturla, segons manuscrits trobats per l’UCO en l’escorcoll del seu habitatge, sabia que estava sent investigat (abans de la seua detenció del 16 de gener de 2016) i es va desfer de gran part dels seus béns per “evitar possibles mesures en contra del seu patrimoni”.
Máximo Caturla és un dels acusats en el judici per la peça separada B del cas Taula, que se celebra fins al mes vinent de març, per la pretesa contractació de treballadors zombis en Ciegsa que, en realitat, es dedicaven a tasques vinculades al PP. Un dels acusats, que va arribar a un pacte de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció, va declarar que va ser contractat en l’empresa pública a pesar que treballava “en la seu del PP a València”.
El pretés procés de “despatrimonialització” pilotat per Caturla va incloure la venda d’un habitatge a Dénia, una nau industrial i sis dels seus 18 vehicles. El seu Jaguar de col·leccionista el va vendre per tot just 10.900 euros. A més, sis mesos abans de ser detingut, l’expolític del PP va abonar 48.400 euros al despatx P&A-World Wide Abogados y Economistas, el lletrat del qual Emilio Gordillo ha representat Caturla en el cas Taula.
El també ex-secretari autonòmic d’Educació va canviar també de número de telèfon mòbil, cosa que “la pràctica policial evidencia com una de les accions desenvolupades habitualment per les persones que es consideren objectius d’una intervenció de les seues comunicacions”, segons apunten els investigadors.
En una resolució anterior, el jutge instructor ressenyava les operacions de Caturla durant quasi un any (entre octubre del 2014, poc després que Anticorrupció iniciara les seues perquisicions, i novembre del 2015) per a “evitar, minorar o dificultar” l’embargament dels seus béns al saber que podia estar sent investigat penalment.
Máximo Caturla va comprar una nau industrial a la societat familiar, de la qual havia donat prèviament les seues participacions als seus fills, mitjançant un préstec de 193.000 euros. També va subscriure un altre préstec de 300.000 euros sobre la finca La Corona, de la seua propietat exclusiva i lliure de càrregues.
L’expolític popular va vendre un habitatge a Dénia per 307.700 euros, un import amb què va cancel·lar la hipoteca que arrossegava l’immoble. Juntament amb el seu germà, va vendre dues naus per un total de 240.000 euros, amb què va cancel·lar la hipoteca i va efectuar altres pagaments. Caturla va ingressar 73.888 euros, dels quals en va transferir 45.000 a un compte de l’empresa Estilo Kiki SL. Després de la seua baixa laboral del Banc Santander, va rebre quasi 70.000 euros d’indemnització, dels quals en va transferir 20.000 a la firma familiar en concepte de préstec.
L’instructor també destacava que Caturla va transferir, al marge de la donació de les participacions, 559.000 euros en metàl·lic a la societat familiar. “Totes les operacions semblen obeir a una disminució del patrimoni personal mitjançant hipoteques (finca La Corona), o disposicions (casos de la venda del pis de Dénia i naus), determinants de la conversió patrimonial en diners la destinació dels quals, la major part, ve a integrar-se, amb independència del títol o el concepte que formalment se li atribuïsca, a la societat familiar, generant actius, al mateix temps que Máximo Caturla es va desprenent lucrativament a favor dels seus fills de la seua participació social en l’empresa”, sosté el jutge.
0