La pandèmia no deixa respirar la sanitat valenciana: esperes de set dies per a una PCR en ambulatoris i 13 hospitals al límit
“Tota la càrrega de faena de rastreig, realització de proves PCR, atenció a pacients o vacunació s’ha triplicat en les últimes setmanes en els centres d’atenció primària, però no obstant això els professionals som els mateixos i això al final té un reflex, perquè, malgrat que doblem torns, els temps d’espera per a atendre els ciutadans s’incrementen”.
Així es pronuncia la presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar, María Ángeles Medina, sobre la situació que viuen els centres d’atenció primària de la Comunitat Valenciana, en teoria el mur de contenció per a frenar l’avanç del virus mitjançant la detecció precoç de brots i que s’ha vist sobrepassat en les últimes setmanes per la virulència de la tercera onada.
De fet, segons les dades del Ministeri de Sanitat, la Comunitat Valenciana va superar dimecres la barrera de 1.000 contagis per cada 100.000 habitants d’incidència acumulada en els últims 14 dies.
En concret, va registrar 1.075 casos, tercera autonomia amb més incidència, darrere d’Extremadura (1.425) i Múrcia (1.189). La mitjana espanyola està en 736 casos. Des del 24 de desembre passat, els contagis i els ingressos hospitalaris s’han triplicat.
Medina assegura que actualment els metges de família donen cita per a atendre els pacients de manera telefònica “no abans de 14 dies”, ja que des de la conselleria s’ha tornat a insistir a prescindir en la mesura que siga possible de les consultes presencials, llevat que siga estrictament necessari.
A més, les persones amb símptomes de coronavirus o els contactes de positius han d’esperar “set dies de mitjana des que telefonen al centre de salut per fer-se una prova PCR”, mentre que les agendes dels metges han passat de 30 o 40 pacients cadascun a 80 i 90: “El 80% dels motius de les consultes estan relacionats amb la Covid-19 i, d’aquestes, la meitat tenen a veure amb tràmits administratius com ara altes o baixes, fet que lleva moltíssim de temps”.
D’altra banda, fonts dels sindicats UGT i CCOO han advertit que 13 hospitals de la Comunitat Valenciana estan en una situació límit, ja que han hagut de duplicar llits, habilitar places convencionals i de crítics en espais com gimnasos, quiròfans i fins i tot despatxos.
En concret, els hospitals que presenten aquestes situacions són els d’Oriola, el de la Ribera (Alzira), l’Arnau de Vilanova, el de Dénia, La Fe, el de Sagunt, el Doctor Peset, el de Gandia, el Clínic, el General de Castelló, el d’Elda, el General d’Alacant i el de Manises.
Sobre aquest tema, Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris, FSS CCOO-PV, adverteix que “la pressió sobre el sistema sanitari de la Comunitat Valenciana és molt preocupant; a la pressió que suporta l’atenció primària se suma l’altíssim nivell d’ocupació dels hospitals, tant en les plantes com en les UCI. A això cal sumar l’esgotament físic i psíquic del personal que està ja quasi un any combatent aquesta pandèmia. Molts estan al límit de les forces. Entre les mesures que haurien de prendre’s està reforçar la contractació i avançar en la vacunació”.
Atiénzar afig que “acabar el coronavirus és compromís de tots, per la qual cosa des de CCOO fem una crida a la responsabilitat de la població, perquè s’esforcen al màxim a complir les mesures per previndre els contagis i tallar la cadena de transmissió”.
El portaveu d’UGT en matèria de sanitat, Jesús García, també insisteix en “el gran cansament de tot el personal i la saturació de la sanitat” i planteja “l’eliminació de les taxes de reposició per a un augment de personal en les ofertes d’ocupació”.
Els hospitals valencians tenen, actualment, 4.057 persones ingressades, 536 en l’UCI: 354 a la província de Castelló, amb 36 pacients en l’UCI; 1.600 a la província d’Alacant, 200 dels quals en l’UCI; i 2.103 a la província de València, 300 dels quals en l’UCI.
0