Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

Un estudi de la patronal subratlla la gravetat de l’infrafinançament valencià

El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques Cristóbal Montoro.

Fins i tot Fedea, el think tank finançat per la banca i les grans empreses, ha publicat un treball que reconeix la gravetat del problema valencià: el sistema actual de finançament autonòmic –els diners que les comunitats autònomes reben de l’Estat per a sufragar la seua activitat– fa inviable la Generalitat.

En un estudi d’Ignacio Zubiri, catedràtic de la Universitat del País Basc i expert en federalisme fiscal, es desmunta fil per randa el funcionament i els resultats del sistema actual, molt perjudicial per a diverses comunitats.

Segons les seues xifres, la Comunitat Valenciana és la que menys recursos rep per habitant: 1.941 euros l’any. La que més, Cantàbria (2.811). “Quina és la raó perquè Cantàbria tinga un 32% més de recursos que la mitjana i un 45% més que València?”, es pregunta Zubiri.

Ell mateix respon. Les “diferències de recursos per capita que” es generen “en molts casos no tenen justificació evident”. El sistema “dóna lloc a diferències arbitràries entre comunitats semblants”. I la gran perdedora, o una d’aquestes, és la Comunitat Valenciana, que figura en tots els capítols analitzats com una de les maltractades. De vegades, amb autonomies riques com ara les Balears, Catalunya o Madrid. En altres, amb pobres –renda per capita per davall de la mitjana estatal– com Andalusia o Múrcia. En termes de PIB, “Andalusia, Múrcia, València i les Balears figuren pitjor tractades que la resta”.

Zubiri demana un canvi radical del sistema, que, diu, “pateix de falta de transparència i objectius ben definits”, s’ha utilitzat políticament i té “uns resultats distributius díficilment justificables”. El discurs del catedràtic és bastant semblant al de Ximo Puig, el president de la Generalitat Valenciana.

Puig, amb el suport de totes les forces vives valencianes, fa temps que reivindica un millor finançament. La falta de Govern, la dificultat de la tasca i la importància tan escassa en el discurs estatal (el dèficit, l’ocupació, la precarietat o les pensions dominen el debat) auguren, no obstant això, que el nou sistema no serà realitat de manera imminent. El problema valencià està enquistat.

Etiquetas
stats