La jutgessa de la Fórmula 1 salva Camps ‘in extremis’ del banc dels acusats, malgrat els correus i els testimonis que l’assenyalaven
Quan ja estava a punt d’obrir-se el judici oral, l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, ha sigut salvat d’asseure’s en el banc dels acusats en el cas de la Fórmula 1 per la jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de València, que ha arxivat provisionalment l’acusació.
Camps s’enfrontava a una investigació per l’estafa que va suposar l’organització del Gran Premi de la Comunitat Valenciana i les conseqüències que va tindre per a les arques públiques com a avalador de l’empresa organitzadora de la cita automobilística. Contra ell es van presentar proves plasmades en diversos informes presentats per la UDEF, i també testimonis clau que l’assenyalaven, principalment els seus col·laboradors.
La negociadora de Camps per la Fórmula 1, Belén Reyero va apuntar a l’expresident com a artífex del projecte i de la inclusió de l’empresa Valmor en les negociacions. A més, hi havia nombrosos correus electrònics en què es podia certificar les ordres per a beneficiar l’empresa privada Valmor en l’organització del Gran Premi de Fórmula 1.
Per a la jutgessa les proves aportades per la policia i la Fiscalia Anticorrupció no han sigut prou consistents. La magistrada entén en la interlocutòria d’arxivament que calia evitar el principi de la “pena de banc dels acusats” que afecta el dret de presumpció d’innocència per arribar a judici amb “acusacions no sostenibles”.
En la seua argumentació, la jutgessa nega la consistència per a imputar Camps, per tal com “l’activitat instructora desenvolupada no permet arribar a aquesta conclusió, atés que els informes emesos per la UDEF, per bé que amplis, no arriben a establir, almenys amb garanties, aqueixa conclusió”.
La magistrada ha fet referència en el seu escrit a l’abundància de proves, però ha criticat la policia per la gestió que n’hauria fet: “Hi ha hagut problemes seriosos per a l’accés de les parts al contingut de l’elevat nombre de correus aportats per aqueixa Unitat Policial (la UDEF) fins que per escrit de la representació processal de l’únic investigat (Camps) [...] es va poder saber el contingut d’alguns correus més que com a prova documental van ser aportats a aqueix escrit”. En concret més de 100.000 correus electrònics.
Aquests documents aportats per la defensa són els que han pesat més en la decisió de la jutgessa, correus en què s’apunta que Bancaixa, “avaladora inicial, no havia signat la novació contractual de 19 de juliol de 2011”. És a dir, el contracte esmentat del 19 de juliol de 2011 per a prorrogar la celebració de la prova “no contenia rellevament de garantia o avals de Bankia”.
D’aquesta manera, la jutgessa dona una garrotada ben dura a la Fiscalia Anticorrupció, que ha sostingut durant la instrucció –quatre anys– que Camps hauria comés els delictes de prevaricació i malversació de cabals públics.
Contra la decisió de la magistrada és possible un recurs de reforma o un recurs d’apel·lació, tot que la Fiscalia Anticorrupció no recorrerà contra la interlocutòria d’arxivament de la jutgessa, segons han confirmat fonts del ministeri públic. Una decisió cridanera del ministeri públic.
0