Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSPV “lluitarà fins al final” per l’acord valencià al Senat

El secretari general y candidat del PSOE, Pedro Sánchez, parla amb el líder dels socialistes valencians, Ximo Puig

Voro Maroto

València —

El PSPV-PSOE “lluitarà fins al final” per convéncer Pedro Sánchez de la conveniència d’integrar-se amb Compromís i amb Podem en una candidatura conjunta al Senat per la Comunitat Valenciana en les pròximes eleccions generals. Els socialistes, en sintonia amb la resolució de la seua direcció, pensen que aquesta coalició és necessària per diverses raons. 

En primer lloc, per a impulsar, a la cambra territorial, el seu projecte federal per a Espanya. En segon, per a impedir una majoria del PP al Senat que puga vetar els canvis que un eventual congrés amb majoria d’esquerres podria proposar. I, en tercer lloc, per a fer veure el problema valencià: una Generalitat inviable pel mal finançament, el pes del deute històric i la falta d’inversions de l’Estat.

Els socialistes valencians, però, no volen que Sánchez veja la seua iniciativa com un pols polític: “Acatarem la decisió” que prenga la direcció federal del partit. “Som del PSOE”, ha dit Manuel Mata, portaveu del PSPV a les Corts Valencianes. En síntesi, el PSPV defensa la seua posició, però prova d’evitar, coste el que coste, que cresca la tensió entre Sánchez i el president de la Generalitat, Ximo Puig, allunyats, personalment i políticament, des de fa temps. “Buscarem l’acord sense rebel·lia”, assegura Alfred Boix, secretari d’organització de Puig.

La direcció del PSOE s’oposa frontalment a la coalició proposada pel PSPV i, per ara, només accediria a un pacte amb Compromís. És a dir, vol que Podem estiga fora d’aquest acord. L’esquerra valenciana, però, veu de bon ull aquesta gran coalició, que li podria donar fins a 12 senadors i derrocar l’hegemonia del PP valencià en les eleccions a la cambra territorial.

Una candidatura que faça veure el “govern a la valenciana”

La vicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra, també ha defensat el gran acord. Contemporitzadora –ha evitat criticar Ferraz–, aposta per l’entesa com a manera de fer veure el “govern del Botànic”, el Consell format pel PSPV i per Compromís i que compta amb el suport de Podem al Parlament valencià.

L’extensió d’aquest acord al Senat és natural –és la cambra territorial– i serviria, segons Oltra, per a defensar els “interessos valencians” en temes com el finançament i les inversions. La vicepresidenta no preveu un acord que excloga Podem de l’entesa. El secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Montiel, tampoc. Pensa que el PSOE cometria una “bestiesa” si la impedira. 

Etiquetas
stats