El telèfon del cunyat de Rita Barberá i cap de la trama del 'cas Azud': línia directa amb nou ministres del PP
El matí del dimarts 2 d'abril del 2019, puntualment a les 8.37, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va cridar al timbre d'un habitatge del carrer de les Arts Gràfiques de València, llar de la germana, el cunyat i les nebodes de l'exalcaldessa Rita Barberá. Van exhibir una ordre de registre signada per Pepa Tarodo, la titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de València encarregada de la investigació secreta del 'cas Azud juntament amb el fiscal anticorrupció Pablo Ponce. L'advocat José María Corbín va obrir a la comitiva judicial la porta del seu habitatge, en la qual es trobaven les seues filles María José, María Rita i María Asunción, segons l'acta d'entrada i registre. Totón, l'esposa de Corbín i germana i cap de gabinet de Rita Barberá, no estava en l'habitatge quan els uniformats van accedir a l'hora del desdejuni. A les 09.01, va franquejar la porta del domicili el lletrat que va assistir a la família.
Els investigadors de l'UCO, que també van registrar el despatx de Corbín al carrer del Gravador Esteve, buscaven documentació, ordinadors portàtils i telèfons per a obtindre proves sobre la suposada trama de corrupció massiva, vinculada a l'urbanisme, que presumptament dirigia el cunyat de Rita Barberá, una alcaldessa que va collir amplíssimes majories electorals durant els eterns 24 anys que va ostentar la vara de comandament de l'Ajuntament de València. Un temps més que suficient per a acumular contactes del més alt nivell en el món de la política i dels negocis, l'enfangat terreny pel qual es movia la família al complet.
En el registre, els agents de l'institut armat van trobar un telèfon mòbil de la marca iPhone pertanyent a José María Corbín. L'aparell, precintat en una bossa per la Guàrdia Civil, conté una de les millors agendes de València, tal com mostra la llista de contactes reproduïda en el sumari del 'cas Azud' al qual ha tingut accés elDiario.es. Huit ministres del PP, una desena d'exconsellers de la Generalitat Valenciana i fins a un general de la Guàrdia Civil.
Amb aqueix telèfon pegat a la seua orella, Corbín va manejar una presumpta xarxa de pagament de mossegades sistemàtiques a funcionaris i polítics tant del PP com del PSPV-PSOE. L'agenda de l'iPhone de l'advocat també inclou a rellevants dirigents socialistes, llavors en l'oposició. El seu usuari és el principal imputat en el 'cas Assut' que investiga els presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal.
'Mapa telefònic' del poder a València
Així, el cunyat de Rita Barberá, la xarxa del qual de presumpta corrupció massiva va moure set milions d'euros en mossegades, tenia línia telefònica directa amb polítics que van ser ministres del PP, com ara Rodrigo Rato, Javier Arenas, María Dolores de Cospedal, José Manuel García Margallo, Jaime Mayor Orella, Ángel Acebes, José María Michavila, Ana Mato o Ana Pastor. També amb Juanma Moreno, actual president de la Junta d'Andalusia, amb qui va ser conseller popular de la Comunidad de Madrid Manuel Lamela o amb l'exdirigent socialista Jaime Lissavetzky. A més de nombres de telèfons fixos del Palau de la Zarzuela i de la vicepresidència del Govern.
Més prop de la capital del Túria, Corbín també tenia anotats els telèfons mòbils de més d'una desena de polítics que han sigut consellers del PP en la Generalitat Valenciana amb Eduardo Zaplana i Francisco Camps com a presidents: el mort Juan Cotino, Esteban González Pons, Vicente Rambla, Víctor Campos, Gerardo Camps, Manuel Cervera, Belén Juste, Mario Flores, Alicia de Miguel, José Ramón García Antón, Milagrosa Martínez i Fernando Villalonga.
La privilegiada guia telefònica també inclou a Ricardo Costa, ex secretari general dels populars valencians; Alfonso Rus i Carlos Fabra, expresidents de les diputacions de València i de Castelló, i Luis Díaz Alperi, exalcalde d'Alacant. D'Alfonso Grau, el exvicealcalde de València que va rebre dos milions d'euros de la presumpta trama, figuren dos números: un fixe i un mòbil. I, per descomptat, Corbín tenia agendats els contactes de gran part de l'equip de regidors de Rita Barberá: María José Alcón, Alfonso Novo, Lourdes Bernal, Félix Crespo, Cristóbal Grau i Mari Ángeles Ramón Llin.
A l'oposició socialista a la seua cunyada també la tenia inclosa entre els seus contactes: apareixen els mòbils de Joan Ignasi Pla, ex secretari general del PSPV-PSOE; de Rafael Rubio, l'home del partit especialitzat en urbanisme i investigat pel presumpte cobrament d'una mossegada de 300.000 euros, i de Carmen Alborch, que es va enfrontar, sense massa èxit, a Rita Barberá en les eleccions municipals del 2007 a les quals els populars es van presentar dopats financerament, segons ha acreditat la investigació del 'cas Taula', l'embrió de la causa que ha destapat els prolongats —quasi històrics— presumptes tripijocs d'alt nivell de la família de Rita Barberá investigats en el 'cas Azud'.
El mòbil de Corbín també tenia en la llista de contactes els telèfons de periodistes com María Consuelo Reyna, empresaris com Jesús Wolstein o, fins i tot, el número de qui va ser durant set anys general cap de la VI zona de la Guàrdia Civil, Cristóbal Santandreu Ferrer.
L'agenda de José María Corbín, una sort de mapa telefònic del poder a València i més enllà, mostra amb qui parlava el cunyat de Rita Barberá. No obstant això, la jutgessa instructora manté la resta del contingut de l'iPhone (SMS, converses amb aplicacions de missatgeria) sota secret de sumari.
0