Traves burocràtiques bloquegen la creació d’un banc valencià d’ADN per a identificar les víctimes del franquisme
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar a so de bombo i platerets la creació d’un banc d’ADN perquè les víctimes de la dictadura franquista “puguen identificar de manera gratuïta les restes dels seus éssers estimats”. El banc d’ADN, fonamental per a encreuar les dades genètiques dels descendents amb les despulles exhumades de les fosses de la postguerra, haurà d’esperar.
La Intervenció de la Generalitat, segons ha pogut saber aquest diari, ha tombat l’encàrrec de gestió a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) que va plantejar la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtiques, que en aquesta legislatura deté les competències de memòria històrica, per posar en marxa el banc d’ADN.
L’auditor públic qüestiona que FISABIO no justifique que dispose d’un 85% de personal propi per a dur a terme l’encàrrec (la fundació només podia oferir el 50% del seu personal, malgrat comptar amb els mitjans i el personal especialitzat per a crear el banc d’ADN).
La Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, aprovada el 2017 quan les competències d’aquest negociat depenien de la consellera de Justícia Gabriela Bravo, preveu que la Generalitat “gestionarà un sistema de banc de dades d’ADN”. Encara que la llei indica que el banc de dades genètic dependrà de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de València, el Consell va plantejar un encàrrec de gestió a la fundació pública FISABIO.
Les competències de memòria històrica van passar en el segon Govern del Pacte del Botànic del departament de Gabriela Bravo a la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica que dirigeix Rosa Pérez Garijo. Els nous responsables van plantejar que l’encàrrec de gestió fora per a la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Universitari La Fe, però la Intervenció planteja la mateixa objecció que amb FISABIO.
La Conselleria de Rosa Pérez estudia ara les opcions per a crear el banc d’ADN. La Diputació de València, pionera a finançar les anàlisis genètiques per a la identificació de les víctimes del franquisme en les fosses valencianes, pagava un laboratori privat a Madrid on s’enviaven les mostres. La possibilitat de licitar el banc d’ADN de la Generalitat a un laboratori privat no convenç els responsables de la Conselleria.
0